Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Dôvera: Financovanie zdravotníctva je podhodnotené a nestabilné

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dôvera za vážny problém označila nestabilné financovanie sektora.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Financovanie zdravotníctva je podhodnotené a nestabilné. Pre TASR to uviedla súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera v reakcii na výsledky hospodárenia, podľa ktorých bola ku koncu septembra v strate 5,7 milióna eur. Zdravotná poisťovňa zároveň odmieta tvrdenia, že účtuje fiktívne náklady.

"Od schválenia rozpočtu na rok 2023 upozorňujeme, že peňazí v zdravotníctve nie je dosť na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Situáciu ešte zhoršila takzvaná vyhláška o programovom rozpočtovaní, ktorá zdravotným poisťovniam prikázala minúť viac, ako boli ich príjmy. Situáciu kompenzuje dofinancovanie, no neprináša žiadny priestor na zlepšovanie zdravotníctva na Slovensku," skonštatovala v stanovisku pre TASR.

Dôvera za vážny problém označila nestabilné financovanie sektora. "Z minulých rokov nesmieme zabudnúť na nezmyselné selektívne dofinancovanie štátnej poisťovne a viazanie výdavkov do zdravotníctva," podotkla. Je podľa nej komplikované fungovať v prostredí, keď sa nevie, v akej výške budú platby poistného za poistencov štátu na ďalší mesiac. "Či bude platba zvýšená alebo znížená, či je možné upraviť platby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti alebo začínať rozvojové projekty. Takéto prostredie nie je problém len pre zdravotné poisťovne, ale samozrejme škodí aj poskytovateľom a pacientom," dodala.

Zdravotná poisťovňa zároveň odmieta tvrdenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), že účtuje fiktívne náklady. Poukázala pritom na správu nezávislého audítora. "Zo strany ÚDZS nie je zverejňovanie klamstiev ničím novým, len pokračovaním hanobenia a šikanovania súkromných zdravotných poisťovní a osobitne ZP Dôvera," poznamenala. Deklarovala, že pri účtovaní poistného kmeňa sa riadi platnými zákonmi. V reakcii na obavy ÚDZS, že najmä v prípade ZP Dôvera môžu byť zdroje z dofinancovania v budúcom roku použité na výplatu zisku, deklarovala, že všetky zdroje použije na úhradu zdravotnej starostlivosti pre jej poistencov.

Ku koncu septembra boli v strate aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (takmer 108 miliónov eur) a súkromná zdravotná poisťovňa Union zdravotná poisťovňa (takmer 8,3 milióna eur).