Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Dôvera: V roku 2023 vládla v zdravotníctve neistota pre rozpočet

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zle nastavený rozpočet podľa poisťovne veľmi skoro narazil na realitu.

Bratislava 6. januára (TASR) - V roku 2023 vládla v zdravotníckom sektore neistota pre zle nastavený rozpočet. Poukázala na to súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera v koncoročnom hodnotení pre TASR.

"Úvod roka 2023 sa niesol v znamení vyvrcholenia chaotickej situácie v sektore zdravotníctva, za ktorú bola do veľkej miery zodpovedná politika vedúceho hnutia bývalej vlády. Žiaľ, musíme hneď v úvode prejsť do politiky, pretože tá, či chceme alebo nechceme, má zásadný vplyv na vývoj v zdravotníctve," skonštatovala poisťovňa.

Zle nastavený rozpočet podľa nej veľmi skoro narazil na realitu. "Príjmy boli podhodnotené a očakávané úspory, ako už býva zvykom, nadhodnotené," vysvetlila Dôvera. Skritizovala, že rezort navyše prikázal zdravotným poisťovniam, ako majú rozdeliť peniaze z odvodov medzi jednotlivých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Podotkla, že do polovice roka boli všetky zdravotné poisťovne v strate, pričom v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni kríza vyvrcholila odvolaním jej generálneho riaditeľa z funkcie. Upozornila, že problémy štátnej zdravotnej poisťovne vplývajú aj na súkromné zdravotné poisťovne. "Zdravé konkurenčné prostredie je omnoho lepšie nielen pre nás, ale aj pre pacientov a poistencov," ozrejmila Dôvera.

S nástupom úradníckej vlády podľa nej prišlo upokojenie situácie v spoločnosti i v zdravotníctve. "Vedeli sme, že jej úlohou je priviesť Slovensko k predčasným voľbám a nebudú na stole zásadné politické témy. No ani úradnícky minister zdravotníctva to nemal ľahké. Neustále riešil akútne problémy, a tak niektoré agendy museli zostať bokom," uviedla Dôvera.

Poznamenala, že neistota zo zle naplánovaného rozpočtu na rok 2023 bola prítomná až do jesene. "Opäť sa zopakovala situácia z minulých rokov - dofinancovanie zdravotníctva na poslednú chvíľu. V normálnom svete by sme na jeseň 2023 mali vedieť predpokladať, aké príjmy budeme mať v roku 2025, no my sme ešte nevedeli, ako sa skončí rok 2023," vysvetlila zdravotná poisťovňa.

Ocenila, že nová vláda si uvedomuje potrebu stabilného a predvídateľného financovania zdravotníctva. "Rešpektujeme rozhodnutie o zvýšení odvodov, hoci je podľa nás správnejšie zvýšenie prostredníctvom platby za poistencov štátu," doplnila zdravotná poisťovňa.

Pozitívne hodnotí aj programové vyhlásenie vlády. Dodala však, že ani najlepšie programové vyhlásenie vlády neprinesie zlepšenie, ak nebude podporené adekvátnym štátnym rozpočtom a ministerstvo zdravotníctva nevytvorí stabilné pracovné prostredie naprieč celým sektorom.