Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dovolenkári pokus o prevrat v Turecku veľmi nepocítili,väčšina zostáva

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V rezorte, kde býva, bol podľa nej v noci pokoj a nič nasvedčovalo tomu, že v krajine je pokus o štátny prevrat.

Bratislava 16. júla (TASR) – Pokus o štátny prevrat v Turecku dovolenkujúci Slováci v tejto krajine takmer nepocítili. Ako uviedli pre TASR, noc bola relatívne pokojná a o aktuálnej situácii sa dozvedali najmä zo zahraničných médií a sociálnych sietí.

Redaktorka TASR Alena Klepochová, ktorá dovolenkuje v rezorte pri tureckej Alanyi, vnímala túto noc ako pokojnú. "To, že sa niečo deje, bolo vidieť len podľa toho, že sa ľudia zhŕkli pri televízii na recepcii a sledovali správy," povedala. Jediné problémy zaznamenala s internetom a nefungujúcim domácim televíznym kanálom. Informácie čerpala najmä cez zahraničné televízie.

Spoločne so svojimi priateľmi bola v kontakte so slovenskou ambasádou, ktorá jej odporučila neopúšťať rezort. V hoteli im však nikto nič nekázal. Dnes dostala od ambasády aj SMS, v ktorej jej odporúča nevychádzať a vyhýbať sa preľudneným miestam v Turecku. Taktiež obmedziť presuny v rámci krajiny a sledovať pokyny úradov. "Od miestnych v hoteli ale nemáme žiadne odporúčania," povedala Klepochová s tým, že momentálne v hoteli, v ktorom je ubytovaná, visí veľká turecká vlajka.

V tureckom Side dovolenkuje Ružomberčanka Petra. O aktuálnej situácii sa dozvedela po tom, čo jej písali známi zo Slovenska, či je v poriadku. "Dosť som sa vystrašila a nespala celú noc. Obávala som sa ďalšieho vývoja," povedala pre TASR. V rezorte, kde býva, bol podľa nej v noci pokoj a nič nasvedčovalo tomu, že v krajine je pokus o štátny prevrat. "Je tu niekoľko Slovákov i Čechov, spoločne situáciu sledujeme prostredníctvom médií i sociálnych sietí. Dostali sme od veľvyslanectva aj SMS správy s pokynmi. Pevne dúfam, že táto udalosť nám dovolenku neprekazí," podotkla.

Slovenské cestovné kancelárie zatiaľ neevidujú storná dovoleniek v Turecku

Cestovné kancelárie na Slovensku momentálne nezaznamenali žiadne storná dovoleniek v Turecku. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Stanislav Macko. "Nemám žiadne signály od kolegov, že by dochádzalo k stornovaniu pobytov," podotkol.

Do Turecka dnes podľa jeho slov zo Slovenska odleteli dva charterové lety a jeden let sa, naopak, z Turecka vrátil. Dovolenky v tureckých letoviskách podľa Macka prebiehajú momentálne bezproblémovo. "Informácie, ktoré máme od našich delegátov z týchto oblastí, potvrdzujú, že tam nie sú žiadne problémy," skonštatoval.

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika prostredníctvom sociálnej siete informovalo, že dnes boli naplánované odlety z Bratislavy do tureckej Antalye o 10.55, 11.55, 12.30, 17.45 h a prílety z Antalye o 11.35, 23.40, 23.50 a 00.40 h. "Zatiaľ sú všetky lety plánované podľa letového poriadku a nemáme informácie o rušení letov," informovalo letisko.

SACKA i slovenský rezort diplomacie odporúča Slovákom v Turecku, aby počas svojho pobytu zachovali pokoj, nevychádzali z ubytovacích zariadení, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule. Podľa ministerstva by mali Slováci obmedziť pohyb po krajine a striktne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek. Cestovať do Ankary a Istanbulu sa momentálne neodporúča. V prípade cestovania do Turecka môžu slovenskí dovolenkári využiť službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Rozhodnutie odletieť do Turecka musí urobiť každý turista sám, tvrdia CK

Rozhodnutie, či odletieť z Česka na dovolenku do Turecka, kde v noci nadnes došlo k pokusu o vojenský prevrat, je teraz individuálne a závisí od každého turistu. Pre české cestovné kancelárie bude rozhodujúce popoludňajšie rokovanie krízového štábu ministerstva zahraničných vecí. Ak ten vyhlási Turecko za nebezpečnú destináciu, cestovné kancelárie (CK) budú musieť klientov stiahnuť a novým ponúknuť peniaze alebo náhradné riešenie. Oznámil to dnes podpredseda českej Asociácie cestovných kancelárií Jan Papež, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Papež dodal, že klienti CK v Turecku sú teraz v kontakte s delegátmi a dostávajú od nich všetky informácie.

"V letoviskách je úplný pokoj - je na každom klientovi, či sa rozhodne pokračovať v dovolenke. Mierne prevažuje nálada zostať," povedal Papež.

Pre klientov v Česku však vznikol ten problém, že nemusia dostať peniaze za zájazd naspäť. V tomto prípade bude záležať na postoji jednotlivých cestovných kancelárií, dodal Papež.

Napríklad cestovná kancelária Exim Tours ponúkla klientom bezplatnú zmenu destinácie či posunutie termínu zájazdu.

Miestni obyvatelia v tureckých letoviskách situáciu prežívajú, vyberajú peniaze z bankomatov a nakupujú si potraviny do zásoby, uviedol portál Novinky.cz.

CK Blue Style neodporúča svojim klientom, ktorí majú kúpený zájazd do Turecka s odletmi dnes a na budúci týždeň, aby na svoju dovolenku odcestovali. Situácia v Turecku je v súčasnosti neprehľadná a CK Blue Style nechce svojich klientov vystavovať nebezpečenstvu. Dovolenkári však o peniaze neprídu, dodala CK.