Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dozorcov, ktorým ušiel väzeň Ľ. Behan, prepustili

Podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (vpravo) a generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milanom Ivanom (vľavo) počas brífingu na tému vyšetrovania úteku väzňa z 2. júna 2016 po návšteve Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby v Leopoldove 14. júla 2016. Foto: TASR / Henrich Mišovič

Zo šetrenia je zrejmé, že neboli tam, kde mali byť.

Leopoldov 14. júna (TASR) – Za útek väzňa Ľubomíra Behana z leopoldovskej väznice boli prepustení traja dozorcovia. Pre podozrenie z prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a porušovania povinností strážnej služby sa výsledkami vyšetrovania bude zaoberať aj polícia. Prepusteným dozorcom tak hrozí aj trestné stíhanie.

Behan bol odsúdený za lúpež na trest odňatia slobody na osem rokov a osem mesiacov so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia. Z väznice sa mu podarilo ujsť 2. júna ráno a odvtedy sa zdržiava na neznámom mieste. O výsledky vyšetrovania tohto prípadu sa dnes priamo vo väznici v Leopoldove zaujímala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Zistilo sa, že príslušníci, ktorí mali zabezpečovať na mieste dozor, sa svojim povinnostiam dostatočne nevenovali, respektíve neboli na mieste, na ktorom mali byť. To bolo hlavnou príčinou vzniku všetkých udalostí. Ak by boli na mieste a robili si riadne svoju prácu, väzeň by nemal šancu uniknúť,“ skonštatovala ministerka.

Ako doplnila, traja dozorcovia s dlhoročnou praxou boli zo služby za hrubé porušenia služobnej povinnosti prepustení k 10. 6. 2016. „Veľmi ma mrzí čo sa stalo, považujem to za poľutovaniahodnú udalosť, ale treba povedať aj to, že výnimočná udalosť sa vo väznici v Leopoldove riešila od roku 1989 po tretíkrát. Verím, že takéto situácie sa dlho nebudú opakovať. Aj preto som dnes prišla,“ uviedla. Podľa Žitňanskej došlo v prípade úteku väzňa k osobnému pochybeniu jednotlivcov a nie k systémovému zlyhaniu. Preto momentálne nie je nutné prijať rozsiahlejšie zmeny v práci Zboru väzenskej a justičnej stráže. „K takýmto krokom by bolo nutné pristúpiť, ak by dozorcovia dodržali všetky pravidlá a väzeň by aj tak ušiel. V tomto prípade však došlo k osobnému zlyhaniu. Štandardom je, že si dozorcovia svoje povinnosti plnia a naše väznice sú dobre strážené,“ skonštatovala Žitňanská.



Jej slová potvrdil aj generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan, podľa ktorého je za útekom väzňa zlyhanie jednotlivcov. „Zo šetrenia je zrejmé, že, žiaľ, neboli tam, kde mali byť. Dozorová služba predpokladá sústavnú kontrolu pohybu a činnosti odsúdených na pracovisku. Toto sa nestalo, to znamená, že sa nezdržiavali bezprostredne v priestore, kde odsúdení vykonávali práce. Týmto sa vytvoril nevyhnutný priestor aj na vzdialenie sa odsúdeného,“ vysvetlil Ivan. Podľa jeho slov momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by dozorcovia väzňovi pri úteku pomáhali. „Čo sa týka prípadnej nejakej spolupráce, tak by som ju osobne vylúčil. Oni skutočne podliehajú možnosti trestného stíhania. To znamená, že by veľmi veľa riskovali. Pre nich to určite nie je jednoduchá situácia, lebo sa ako odsúdení môžu dostať k nám, kde pred tým strážili,“ dodal Ivan.

Ministerka spravodlivosti sa dnes v Leopoldove zaujímala aj o medializovaný prípad starších manželov, ktorí boli vo väzení navštíviť svojho syna. Podľa ich vyjadrení boli podrobení ponižujúcej osobnej prehliadke. „Táto vec dospela do štádia, kedy stojí tvrdenie proti tvrdeniu. Pretože kontrola generálneho riaditeľa ZVJS nemá kompetencie vyšetriť protichodné tvrdenia oboch strán, bola vec postúpená polícii. Je naším záujmom vec dôsledne prešetriť,“ dodala Žitňanská.