Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Draxler chce diskusiu o budúcnosti školstva, zvoláva okrúhly stôl

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Juraj Draxler Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nie je dôležité pripraviť reformu, ktorá bude znieť ľúbivo, ale prekvapí ľudí v teréne. Dôležité je mať jasnú víziu a kroky, ktoré treba presadiť, aby slovenské školstvo fungovalo.

Bratislava 1. marca (TASR) – Nie je dôležité pripraviť reformu, ktorá bude znieť ľúbivo, ale prekvapí ľudí v teréne. Dôležité je mať jasnú víziu a kroky, ktoré treba presadiť, aby slovenské školstvo fungovalo. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister školstva Juraj Draxler (nom. Smer-SD). Na koniec marca preto zvoláva okrúhly stôl o budúcnosti slovenského školstva.

"Je dôležité, aby sme mali veľmi jasnú víziu a súslednosť krokov, ktoré chceme presadiť tak, aby školstvo naozaj napredovalo. Ja zvolávam na 28. marca, symbolicky na deň učiteľov, veľký okrúhly stôl o budúcnosti slovenského školstva, ktorý bude, dúfam, prvým výrazným krokom pre to, aby sme si povedali priority o tom, ako má regionálne a vysoké školstvo vyzerať," povedal v diskusii Draxler. Rezort školstva chce taktiež na májovú schôdzu parlamentu prísť s balíkom legislatívnych zmien, ktoré ošetria najmä technické veci v oblasti školstva.

Draxler plánuje tiež otvoriť správu o stave školstva, ktorú pripravil ešte exminister školstva Dušan Čaplovič. "Správa bola podľa mňa analyticky veľmi dobre napísaná a možno jej slabina bola následnosť krokov," vysvetlil šéf rezortu školstva. Ministerstvo chce do správy zapracovať kroky, ktoré sa budú uskutočňovať v jednotlivých mesiacoch a rokoch. Na rezorte pracujú aj na modeli financovania škôl. Draxler pripustil, že jeho prijatie možno nechajú až na budúcu vládu. "Je to tak citlivá záležitosť, že nie je dobré, aby sme tam spravili nejaký krok bez toho, aby sme sa s absolútnou istotou vedeli zaňho postaviť," dodal.

Podľa poslanca NR SR Miroslava Beblavého (nezaradený) sa za obdobie súčasnej vlády v oblasti školstva veľa nezmenilo, a to aj napriek tomu, že je tu spoločenská zhoda na tom, že školstvo si vyžaduje zásadné zmeny. "Za štyri roky sa dočkáme buď náhodných výstrelov, často kontraproduktívnych, ktoré robil bývalý minister Čaplovič, alebo sa dočkáme diskusie, analýz, prepočtov a potom je koniec. Naozaj, priznám sa, že pre mňa je výkon vlády v oblasti školstva hlboko neuspokojivý," zdôraznil.

Hlavnou témou diskusie bol pripravovaný zákon o odbornom vzdelávaní. Beblavý je k tomuto zákonu kritický, pretože podľa neho neprinesie výrazné zmeny. "Hovorím o tom, že to k ničomu nepovedie. Ja tu zas nechcem sedieť o šesť rokov a špiritizovať o tom, aké sme mali dobré úmysly a nič sa nepodarilo," uviedol poslanec. Beblavý vyčíta zákonu, že napríklad nevytvára dostatočnú motiváciu pre zamestnávateľov, aby sa do duálneho vzdelávania zapojili.

Draxler pripomenul, že ide o zákon, ktorý si vyžiadali zamestnávatelia a veľká časť z nich sa zaňho postavila. "Zákon vytvorí zamestnávateľom možnosti ako si pripravovať kvalitnú pracovnú silu, zamestnávatelia budú ťahať odborné školstvo. To je opäť logika tohto zákona, keď budú do určitých vzťahov vstupovať zamestnávatelia so školami," dodal Draxler.