Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Draxler: Nepodpíšem nič, čo by mohlo zasahovať do samosprávnosti SAV

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Minister školstva dnes na pôde parlamentu deklaroval, že nepodpíše nič, čo by mohlo zasahovať do samosprávnosti Slovenskej akadémie vied (SAV). Povedal to v rámci parlamentnej Hodiny otázok.

Bratislava 28. mája (TASR) - Minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) dnes na pôde parlamentu deklaroval, že nepodpíše nič, čo by mohlo zasahovať do samosprávnosti Slovenskej akadémie vied (SAV). Povedal to v rámci parlamentnej Hodiny otázok.

"Chápem znepokojenie akademického prostredia, ak sú zvesti o tom, že by mala byť ohrozená samosprávnosť SAV," uviedol. Rokovania v rámci návrhu zákona o verejných výskumných inštitúciách podľa neho pokračujú. Návrh považuje za potrebný, aby mohlo dôjsť k transformácii SAV.

"Aby sa z nej mohla stať moderná inštitúcia, kde všetky manažérske procesy vedú k tomu, aby finančné prostriedky, ktoré budú v budúcnosti do akadémie prúdiť, boli efektívne využité na prácu a výskum a nákup technológií," odkázal.

Minister považuje za dôležité "upokojiť vášne okolo zákona". S akademikmi si chce ešte raz sadnúť za stôl, aby si povedali, prečo je tento zákon potrebný. "Treba si vysvetliť garancie v zákone týkajúce sa samosprávnosti a nakladania s majetkom, ktorý má prejsť na transformované ústavy SAV," dodal.

Na ohrozenie samosprávnosti SAV upozornil v utorok (26.5.) jej predseda Pavol Šajgalík. Podľa jeho slov zásahy zboru poradcov predsedu vlády do návrhu zákona o verejných výskumných inštitúciách a v ňom obsiahnutej novely zákona o SAV môžu ohroziť ďalšiu činnosť tejto vedeckej inštitúcie.

Materiál s pripomienkami zboru poradcov akadémia považuje za neprijateľný. Vedci totiž upozorňujú, že tieto pripomienky podstatne menia charakter textu zákona, a to najmä v časti novelizujúcej zákon o SAV. Prekáža im totiž paragraf, ktorý hovorí o transformácii organizácií SAV na verejné výskumné inštitúcie.

V rámci neho sa požaduje, aby každá inštitúcia predložila transformačný projekt do konca roka 2016. Ak minister školstva návrh transformačného procesu do konca budúceho roka neschváli, organizácia týmto dňom zanikne.

SAV to vníma ako ohrozenie jej samosprávnosti a zamestnancov. Akadémia preto jednoznačne podporuje pôvodný návrh ministerstva školstva schválený legislatívnou radou vlády a apeluje na členov vlády SR, aby schválili tento návrh a odmietli zásahy predložené zborom poradcov.