Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

J. Draxler: Plošný štrajk učiteľov neočakávam

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: TASR - Michal Svítok

Minister tvrdí, že tento týždeň rokoval o možnom štrajku so stavovskými organizáciami aj s predstaviteľmi odborov.

Bratislava 17. januára (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler (nominant Smer-SD) nepredpokladá, že by došlo k plošnému štrajku učiteľov, nevylúčil však, že niektoré školy by mohli na nejaký čas ostať zavreté. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA 3 V politike.

„Nemyslím si, že by došlo k nejakému plošnému štrajku, to je v tejto chvíli takmer vylúčené. Ja snažím vyhnúť tomu, aby došlo k zatváraniu niektorých škôl, lebo to naozaj nemôžeme vylúčiť, že nejaká časť škôl by sa naozaj mohla na nejaký čas zavrieť,“
uviedol.

Minister tvrdí, že tento týždeň rokoval o možnom štrajku so stavovskými organizáciami aj s predstaviteľmi odborov, ktorí ho informovali o svojich postojoch. „Niektoré stavovské organizácie celkom jasne povedali, že štrajk nepodporujú, iné štrajk v tých hrubých cieľoch a zámeroch podporujú, ale nebudú sa na ňom aktívne podieľať,“ doplnil.

Podľa neho ide o politickú akciu, ktorej cieľom nie je zlepšiť podmienky učiteľov. „Požiadavka, aby vláda vyčlenila 400 miliónov eur na nákup didaktických pomôcok, je úplne absurdná. Ja neviem odkiaľ to číslo vôbec zobrali, tu sa od roku 2007 nakúpilo didaktických pomôcok za 160 miliónov eur, 400 miliónov eur je technicky absolútne nerealizovateľné,“ vyjadril sa minister k jednej z požiadaviek učiteľov.

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) nepovažuje za korektné obviňovať učiteľov z toho, že sú riadení nejakou politickou stranou. „Uvedomujem si oprávnenosť tých požiadaviek,“ skonštatoval. Podľa neho každý, kto ide do takejto akcie, svoje požiadavky nadsadí, aby mal potom z čoho spúšťať. „Obhajujem ich právo štrajkovať, to právo majú a vyberajú si čas, kedy je pre nich najväčšia šanca niečo dosiahnuť,“ doplnil.

Podľa jeho názoru je strana Smer–SD z posledných 10 rokov vo vláde osem a za tento čas urobila pre školstvo málo. „Najmä mladí začínajúci učitelia sú na tom veľmi biedne,“ dodal.

Iniciatíva slovenských učiteľov vyhlásila v pondelok (11. 1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku.