Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Draxler: Školské organizácie požadujú nereálne zvýšenie platov

Na snímke zľava prezident Asociácie stredných odborných škôl Slovenska Felix Dömény, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler a predsedníčka Združenia základných škôl Slovenska Alena Petáková počas tlačovej konferencie po odovzdaní spoločnej deklarácie školských organizácií ministrovi Jurajovi Draxlerovi v Bratislave 18. februára 2016. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Odborové a stavovské organizácie v školstve požadujú, aby sa od 1. januára 2017 zvýšili platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent.

Bratislava 18. februára (TASR) – Platy učiteľov, a najmä tých nastupujúcich, treba podľa ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) zvýšiť. Musí to garantovať aj budúce programové vyhlásenie vlády, myslí si. Mieru, v akej to však požadujú školské organizácie v spoločnej deklarácii, dnes ale označil za nereálnu. Z hľadiska verejných financií sa mu zdá rozumné oveľa menšie percento.

Odborové a stavovské organizácie v školstve požadujú, aby sa od 1. januára 2017 zvýšili platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. Minister skôr realistickejšie vidí zvýšenie platov o 25 percent za štyri roky, ako to prezentoval premiér Robert Fico.

"Deklarácia má niekoľko hmlistých bodov, na mnohých veciach sa zhodneme," povedal Draxler na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Zhodli sa napríklad v otázke úpravy ohodnotenia nepedagogických zamestnancov. Za oprávnenú považuje aj požiadavku o navyšovaní prostriedkov v oblasti vysokých škôl. V deklarácii sa píše, že financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa každoročne malo zvýšiť o 60 miliónov eur.

Draxler potvrdil, že je potrebné zjednotiť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení do pôsobnosti ministerstva školstva, ako to požadujú školské organizácie. "Na takýto krok nás vyzýva aj OECD," uviedol. Na túto tému si podľa neho bude treba sadnúť k spoločnému stolu po voľbách.

Ministrovi sa nepozdáva požiadavka, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP. "Je to vysoko nad priemerom EÚ. Štatistiky Eurostatu hovoria o päťpercentnom priemere," vysvetlil. S triezvejšími odhadmi o potrebných financiách do rezortu školstva prichádzajú podľa Draxlera aj opozičné strany. V deklarácii mu chýba záväzok na štrukturálne zmeny v školstve. Prijal by tiež, aby sa školské organizácie v tomto dokumente zaviazali k pravidelnému stretávaniu sa.

"Navzájom sme sa zaviazali, že budeme v spolupráci pokračovať," reagoval predseda školského odborového zväzu Pavel Ondek. Nepáči sa mu, že minister spochybnil navrhované navýšenie platov učiteľov. "Pokiaľ sa čísla v deklarácii zdajú vysoké, treba sa zamyslieť nad tým, čo tomu predchádzalo. Školstvo je dlhodobo finančne poddimenzované," konštatoval. Dodal, že školstvo by pre budúcu vládu malo byť prioritou.

Školské organizácie v stredu (17.2.) podpísali spoločnú deklaráciu obsahujúcu najdôležitejšie požiadavky v oblasti vysokého a regionálneho školstva. Tie následne predložia politickým stranám, ktoré kandidujú do parlamentu. Body z deklarácie majú zároveň slúžiť ako návrh pri tvorbe programového vyhlásenia novej vlády v oblasti školstva. Požiadavky považujú za reálne.

Zástupcovia odborov a stavovských organizácií v školstve žiadajú napríklad do konca roku 2017 previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. V oblasti financií zas navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP.

Narásť majú podľa školských organizácií aj platy učiteľov a to tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Potrebné je preto od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent. Taktiež žiadajú, aby tarifný plat v prvej platovej triede a v prvom platovom stupni nepedagogických zamestnancov začínal každoročne aktualizovanou úrovňou minimálnej mzdy.

V oblasti vysokého školstva navrhujú, aby sa pripravila dlhodobá koncepcia rozvoja vysokého školstva na Slovensku. Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa každoročne malo zvýšiť o 60 miliónov eur. Taktiež navrhujú zvyšovať platy a to tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského pedagóga dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.