Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

J. DRAXLER: Údaje do RIS dodalo zatiaľ 80 percent škôl

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister zároveň uznal, že zber údajov zaťažil školské prostredie a dochádzalo ku konfliktným situáciám medzi školami a zákonnými zástupcami, ktorí niekedy odmietli poskytnúť údaje o sebe.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Údaje o žiakoch, rodičoch a pedagogických zamestnancoch dodalo ministerstvu školstva do rezortného informačného systému (RIS) 80 percent škôl v regionálnom školstve. Podľa ministra školstva Juraja Draxlera, zber, ktorý prebiehal od 16. do 30. septembra, bol úspešný. Počíta však s tým, že postupne prídu údaje aj z ďalších škôl.

Ministerstvo takto vyzbieralo informácie o približne 910.000 obyvateľov Slovenska. "Ide zatiaľ v podstate o najväčší jednorazový zber údajov o obyvateľstve SR, ak nepočítame dve sčítania obyvateľov," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Draxler. Z 6893 škôl neposlalo údaje 1375, čo predstavuje 20 percent. Rezort školstva však počíta s tým, že pri ďalšej aktualizácii systému bude toto číslo vyššie.

Školy, ktoré údaje nedodajú, bude ministerstvo kontaktovať. Zákon napríklad umožňuje aj ich pokutovanie. "My musíme zhodnotiť, či škola z objektívnych dôvodov nemohla dať údaje. V takom prípade ju nebudeme pokutovať," dodal Draxler. V niektorých prípadoch sa napríklad školy nemohli napojiť na systém, respektíve nemali žiadny informačný systém, cez ktorý by údaje posielali.

Minister zároveň uznal, že zber údajov zaťažil školské prostredie a dochádzalo ku konfliktným situáciám medzi školami a zákonnými zástupcami, ktorí niekedy odmietli poskytnúť údaje o sebe. Draxler sa preto školám ospravedlnil. "Predovšetkým bolo nešťastné to nastavenie, že sme požadovali zo zákona pod hrozbou pokuty údaje, ktoré oni nemali primárne vo svojej moci," dodal. Rezort školstva však už pripravuje zmenu v tom, že nebude viac požadovať informácie o zákonných zástupcoch a pripraví iný spôsob, ako dostať tieto údaje do systému.

Žiaci teraz dostanú v rámci RIS identifikačné číslo, ktoré ich bude sprevádzať počas celej školskej dochádzky. Ministerstvo tvrdí, že vďaka systému si budú môcť rodičia pozrieť študijné výsledky svojich detí či záznamy z centier psychologického poradenstva, ak tam dieťa chodí. Úrady zase budú vedieť odkontrolovať dochádzku detí.

Projekt RIS, ktorý sa spustil v roku 2009, už ministerstvo využíva. Celý systém doteraz stál vyše 12 miliónov eur.

SaS zmeny víta

Opozičná strana SaS ocenila dnešné rozhodnutie ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru-SD) zmeniť systém zberu citlivých dát v slovenských školách. Šéf rezortu školstva dnes uviedol, že ministerstvo už nebude viac požadovať informácie o zákonných zástupcoch žiakov a pripraví iný spôsob, ako dostať tieto údaje do rezortného informačného systému (RIS).

Na snímke v popredí poslanec NRSR Martin Poliačik (SaS)
Foto: TASR/Pavel Neubauer


"Na problém sme spolu s kolegami v opozícii upozornili minulý mesiac a zvolali sme mimoriadne zasadnutie školského výboru v parlamente. Menovali sme konkrétne prípady a podnety, kedy tento zber nebol vnímaný v školách dobre," uviedol poslanec NR SR Martin Poliačik (SaS). Podľa jeho slov minister vtedy tvrdil, že všetko je v poriadku a jediný problém je v údajoch o dosiahnutom vzdelaní, pri ktorých čaká na rozhodnutie Úradu na ochranu osobných údajov. "Som rád, že toto svoje stanovisko zmenil a uznal, že celý proces zberu údajov bol zle nastavený a treba ho prepracovať," doplnil.

Opozičný poslanec taktiež upozornil, že ministerstvo zavalilo školy novou byrokraciou a skomplikovalo tak začiatok školského roku. "V súvislosti so zberom údajov sa šírili mnohé fámy a rodičia pre nedostatok informácií odmietali údaje poskytovať. Som rád, že sa vďaka našim podnetom ministerstvo situáciou zaoberalo a na základe nových záverov nebude školy viac zbytočne šikanovať," dodal Poliačik.

Treba zrušiť byrokratické šikanovanie rodičov

Slovenská občianska koalícia (SKOK) oceňuje, že minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) dnes verejne priznal pochybenie rezortu v prípade požiadavky zbierať informácie o zákonných zástupcoch žiakov do rezortného informačného systému (RIS). SKOK však zároveň deklaruje, že minister by mal podniknúť ďalšie kroky, aby bolo možné túto povinnosť oficiálne zrušiť.

predseda strany SKOK Juraj Miškov
Foto: TASR/Michal Svítok


Podľa predsedu strany SKOK Juraja Miškova sa nezmyselná byrokratická šikana rodičov nekončí, upozorňuje pritom na platnosť školského zákona. „Súčasné znenie zákona totiž školám ďalej ukladá povinnosť pravidelnej aktualizácie registra k poslednému dňu v mesiaci, a preto problém bude vyriešený vtedy, keď vláda túto povinnosť zruší,“ upozornil poslanec NR SR a predseda strany SKOK.