Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

DRAXLER:Každý zo školstva sa zhodne na tom, že systém je zle nastavený

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler Foto: TASR/Andrej Galica

Zmeny by sa podľa ministra školstva mali dotknúť financií.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Systém kontinuálneho vzdelávania učiteľov by sa mohol zmeniť už krátko po parlamentných voľbách. Pripustil to dnes minister školstva Juraj Draxler. Zmeny by sa podľa jeho slov mali dotknúť finančnej stránky systému.

"Pravdepodobne smerujeme k tomu, že sa odčlení systém príplatkov alebo tá platová časť od samotného systému kontinuálneho vzdelávania," uviedol dnes Draxler. V súčasnosti si učitelia prostredníctvom kreditov prilepšujú k platu. Šéf rezortu školstva dodal, že každý zo školského prostredia sa zhodne na tom, že systém je zle nastavený. "Našťastie, toto je téma, kde tie technické riešenie nie je až tak zložité pripraviť. Takže tam si predstavujem, že skutočne budeme po voľbách pripravení s konkrétnym návrhom, ako má vyzerať kontinuálne vzdelávanie," dodal Draxler.



O téme kontinuálneho vzdelávania diskutovali aj účastníci dnešného okrúhleho stola o školstve, ktorý zvolal šéf rezortu. Draxler avizuje, že po skončení okrúhleho stola budú pokračovať odborné diskusie, ktoré budú viesť analytici. Tí pripravia koncepčné materiály o tom, ako má slovenské školstvo vyzerať. "Jedna z kľúčových tém, ktoré tu zaznievali, bolo, že slovenskému školstvu chýba stabilita. Politické reprezentácie nie sú dohodnuté na tom, ako má slovenské školstvo vyzerať, a práve to chceme zmeniť aj týmto okrúhlym stolom, aj tými následnými diskusiami," priblížil s tým, že treba koncepčné dokumenty, za ktoré sa postaví dominantná časť školského prostredia, ale aj politickej reprezentácie.

O situácii v slovenskom školstve a riešeniach problémov dnes diskutujú predstavitelia profesijných organizácií z oblasti školstva, zástupcovia školských odborov, zriaďovateľov, občianskych združení, ako aj rektori a dekani vysokých škôl, analytici a predstavitelia Slovenskej akadémie vied. Ide už o druhé takéto stretnutie, prvé sa uskutočnilo v marci tohto roka.

Ministerstvo pripraví politické garancie na zvyšovanie prostriedkov pre školstvo

V programovom vyhlásení budúcej vlády by mali byť zakomponované konkrétne legislatívne kroky na zlepšenie situácie v oblasti školstva. Požadujú to zástupcovia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) na Slovensku. Obracajú sa pred voľbami zároveň na politické strany. Chcú, aby vo volebných programoch špecifikovali svoj postoj ku školstvu a konkretizovali návrhy na riešenie jeho problémov.

Požiadavky OZ PŠaV na Slovensku sú výstupom ich 7. zjazdu. Konal sa od štvrtka (26.11.) dodnes na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách. „Za najdôležitejšie považujeme, aby vláda, ktorá vznikne po marcových voľbách, do svojho programového vyhlásenia nedala všeobecnú klauzulu, že školstvo je prioritou, ale aby presne deklarovala, čo chce urobiť so školstvom, ako to chce urobiť a aby tieto jednotlivé kroky boli finančne kryté,“ uviedol počas zjazdu predseda OZ PŠaV na Slovensku Pavel Ondek.

Školskí odborári ďalej požadujú, aby sa nová vláda zaviazala k takým legislatívnym krokom, ktoré povedú k zvýšeniu podielu HDP na školstvo a vedu na úroveň priemeru krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Odborári sa vo svojom dnešnom vyhlásení zároveň uchádzajú o podporu verejnosti pri ich snahách o pozdvihnutie úrovne školstva, čo by podľa nich prinieslo rozvoj celej spoločnosti.

Delegáti 7. zjazdu adresovali vláde SR viacero výhrad. Týkajú sa napríklad neriešenia stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, v ktorej po siedmu platovú triedu sa platové tarify nachádzajú pod úrovňou minimálnej mzdy. Odborári ďalej hovoria o absencii snahy vlády o zjednotenie financovania a riadenia verejného regionálneho školstva výlučne v kompetencii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, čo je súčasťou aktuálnej petície zväzu.

„To, čo ministerstvo môže odborne spraviť, aj urobí. Pripravuje koncepcie zmien v slovenskom školstve tak, aby sme vedeli povedať, ak do slovenského školstva príde viac financií, bude to aj účelne využité, pretože pripravujeme také zmeny, aby sme sa naozaj na kvalitatívne inú úroveň vedeli posunúť už vo veľmi krátkom období,“ uviedol na margo požiadaviek OZ PŠaV minister školstva Juraj Draxler. Na zasadnutí zjazdu sa zúčastnil v piatok (27.11.).

„Je pravda, že alfou a omegou všetkého sú financie. Tam sme sa dohodli aj s odborármi, že pripravíme kľúčové politické garancie, také formulácie, aby vláda, ktorá vzíde z nasledujúcich volieb, musela rešpektovať vôľu školského prostredia a bola pripravená na razantné zvyšovanie prostriedkov, ktoré do školstva pôjdu, vrátane prostriedkov na platy pedagogických aj nepedagogických zamestnancov,“ dodal minister.