Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

DRAXLER:Niektorí učitelia nemuseli vidieť zvýšenie platov na výplatách

Na snímke vpravo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Minister taktiež trvá na tom, že požiadavky štrajkujúcich učiteľov nie je možné splniť hneď.

Bratislava 27. januára (TASR) – Niektorí učitelia nemuseli na svojich výplatných páskach reálne vidieť 22-percentné zvýšenie platov, o ktorom v týchto týždňoch hovorilo ministerstvo školstva aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Pripustil to dnes minister školstva Juraj Draxler (nom. Smeru-SD) v rámci diskusného večera iniciatívy A dosť, nehazardujme s budúcnosťou Slovenska. Podľa jeho slov dôvodom toho je, že peniaze sa často strácajú v systéme.

"Je to pravda, platy sa zvýšili o 22 percent. Na druhej strane je pravda, že na mnohých školách nemuseli vidieť takéto vysoké zvýšenie. Inde to potom znamená, že mali ešte viac. To je priemer," uviedol minister. Dôvodom je podľa neho to, že v systéme nie je celkom poriadok, nie je transparentný a peniaze sa strácajú. "Ale zároveň nie sú jasné pravidlá na to, ako sa distribuujú a ako sa potom odrazia na platoch," dodal šéf rezortu školstva. Preto treba podľa neho spraviť väčší poriadok vo financiách v regionálnom školstve.

Minister taktiež trvá na tom, že požiadavky štrajkujúcich učiteľov nie je možné splniť hneď. "Znova vyzývam aj týmto aktivistov, aby si skutočne zvážili, či nie je oveľa pragmatickejší prístup pripojiť sa k dialógu so stavovskými organizáciami a podieľať sa na formulácii, ktorá sa dostane do programového vyhlásenia vlády," povedal dnes Draxler. Podľa jeho slov spolu 650 miliónov eur navyše v tomto roku, ktoré požadujú nespokojní učitelia, je obrovské číslo, o ktorom nie je možné rozhodnúť v priebehu niekoľkých dní.

Draxler taktiež uviedol, že neplánuje dlhodobú politickú kariéru. Je však pripravený stať sa ministrom školstva aj po voľbách. "Potrebujem ochrániť ľudí v rezorte, tak aby sme pripravili zodpovedné reformy aj v povolebnom období," dodal.

Ako poznamenal, po voľbách treba zlepšiť podporu učiteľov, spraviť zmeny v kontinuálnom vzdelávaní, ktoré je podľa neho hanbou slovenského školstva. Zmeny musia prísť aj pri príprave budúcich pedagógov na vysokých školách. Ešte teraz v zime chce otvoriť túto otázku s dekanmi pedagogických fakúlt. "Mňa teší, že je slovenské školstvo v médiách," dodal na margo aktuálnej situácie v školstve s tým, že je potrebné, aby sa o školstve hovorilo intenzívne.