Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Droba: Európsky týždeň regiónov a miest prebral aj geopolitické témy

Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Európsky týždeň regiónov a miest je najväčšie výročné podujatie krajín EÚ venované regionálnej politike.

Brusel 10. októbra (TASR) - Súčasné geopolitické udalosti poznačili 21. Európsky týždeň regiónov a miest, ktorý sa od pondelka do štvrtka koná v Bruseli. Pre spravodajcu TASR to v utorok uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba (SaS).

Európsky týždeň regiónov a miest je najväčšie výročné podujatie krajín EÚ venované regionálnej politike. Počas pondelňajšieho slávnostného otvorenia eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová a predseda Výboru regiónov Vasco Alves Cordeiro zdôraznili kľúčovú úlohu politiky súdržnosti.

Droba pripomenul, že ide o podujatie spojené s plenárnym zasadnutím Výboru regiónov, poradného orgánu inštitúcií EÚ.

"Stretli sa tu zástupcovia samospráv zo všetkých členských krajín. Tohto roku je podujatie poznačené udalosťami, ktoré sa dejú okolo nás. Diskutovali sme o Náhornom Karabachu, ostré výmeny názorov boli ohľadom útokov na Izrael a diskusie budú aj o vojne na Ukrajine," vysvetlil.

Domácou regionálnou témou je transformácia cestovného ruchu po koronakríze, čo sa dotýka aj Bratislavského kraja a udržateľná zelená transformácia. Bratislavský župan využil pobyt v Bruseli aj na diskusie s predstaviteľmi iných metropol.

"Problémy metropolitných regiónov sú trochu odlišné od rurálnych alebo rozvíjajúcich sa regiónov," vysvetlil.

Droba pripomenul, že po vlaňajších komunálnych a regionálnych voľbách na Slovensku sa menili primátori alebo župani a dochádza aj k zmene zloženia slovenskej delegácie pri Výbore regiónov. On si pozíciu predsedu slovenskej delegácie aj naďalej udržal.

"Na základe politických dohôd Únie miest, ZMOS a SK8 sa tieto tri organizácie zhodli na novom zložení slovenskej delegácie. Noví členovia boli v pondelok schválení Radou EÚ a na budúce plenárne zasadnutie Výboru regiónov môžu prísť ako plní členovia," opísal situáciu. V novej delegácii sú nielen zástupcovia politických strán ale aj nezávislí, z tých známejších napríklad banskobystrický župan Ondrej Lunter.

"Vždy na rokovaniach našej národnej delegácie zdôrazňujem, že musíme pozerať na celoslovenský záujem ako na prvý a až potom na menšie osobitné záujmy. Vieme spolu fungovať a delegácia robí dobre svoju činnosť," odkázal Droba.

Slovenskú delegáciu tvorí deväť stálych členov a deväť náhradníkov. Zo stálych piatich delegátov menujú samosprávne kraje (SK8) a štyroch ZMOS a Únia miest. Pri výbere náhradníkov platí opačný kľúč.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)