Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Droba na európskom summite regiónov propagoval metropolitné oblasti

Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ide o najväčšie podujatie regiónov v Európe, ktoré sa koná každé dva roky.

Brusel 18. marca (TASR) - V pondelok v belgickom meste Mons začal 10. Európsky summit regiónov a miest. Na dvojdňovom podujatí (18.-19.3.) sa zúčastňuje aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, informuje bruselský spravodajca TASR.

Ide o najväčšie podujatie regiónov v Európe, ktoré sa koná každé dva roky. V júli 2016 podobný summit hostil aj Bratislavský samosprávny kraj, v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Predseda BSK vo svojom vystúpení zdôraznil význam metropolitných regiónov a ich postavení v rámci kohéznej politiky EÚ a vyjadril nádej, že metropolitná agenda bude dôležitou súčasťou kohéznej politiky aj po skončené súčasného programovacieho obdobia v roku 2027.

"Kľúčové hnacie sily rastu a spravodlivého prechodu sa sústreďujú v metropolitných oblastiach, ktoré slúžia ako centrá vzdelávania a aktivít výskumu a vývoja. Čelia však aj výzvam, ktoré si vyžadujú pozornosť politiky súdržnosti," uviedol Droba.

Spresnil, že ide o potrebu riešiť vnútroregionálne a sociálne rozdiely, nedostatok cenovo dostupného bývania, výzvy v oblasti mobility a tiež účinky zmeny klímy. To všetko má podľa neho významný vplyv na celkovú kvalitu života obyvateľstva.

"Integrované územné investície a územné stratégie sú vynikajúcimi nástrojmi pre metropolitnú spoluprácu a posilňovanie väzieb medzi mestom a vidiekom, ktoré sú dôležitými hnacími silami regionálneho rozvoja. Umožňujú regiónom rozhodnúť sa, kam sústrediť investície EÚ, berúc do úvahy presne určené priority," povedal bratislavský župan na Európskom summite regiónov a miest v Monse.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)