Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Droba na plenárke Výboru regiónov EÚ zdôraznil kohéznu politiku

Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Schváleniu stanoviska predchádzala diskusia členov EVR s eurokomisárkou pre súdržnosť Elisou Ferreirovou, zástupcami Európskeho parlamentu a španielskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Brusel 1. decembra (TASR) - Regióny a mestá členských krajín EÚ na tohtotýždňovom plenárnom zasadnutí Európskeho výboru regiónov (EVR) vyzvali národné vlády a Európsku komisiu, aby uznali kľúčovú úlohu politiky súdržnosti pri riešení regionálnych rozdielov, podpore digitálnej a ekologickej transformácie a ochrane demokratických hodnôt vo všetkých regiónoch Únie, a to aj po roku 2027. Informuje o tom spravodajca TASR.

V poradí už 158 plenárne zasadnutie EVR sa konalo v dňoch 29.-30. novembra v Bruseli. Návrhy a požiadavky miestnych a regionálnych lídrov na reformu politiky súdržnosti po roku 2027 boli zhrnuté v kľúčovom stanovisku Európskeho výboru regiónov. K vypracovaniu stanoviska, ktoré pripravili predseda EVR Vasco Alves Cordeiro a predseda komisie Komisie pre politiku územnej súdržnosti a rozpočet EÚ (COTER) Emil Boc, prispel aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba, ktorý bol tieňovým spravodajcom tohto stanoviska.

Schváleniu stanoviska predchádzala diskusia členov EVR s eurokomisárkou pre súdržnosť Elisou Ferreirovou, zástupcami Európskeho parlamentu a španielskeho predsedníctva v Rade EÚ.

V rámci diskusií o budúcnosti kohéznej politiky Droba zdôraznil, že politika súdržnosti je "kľúčovou investičnou politikou EÚ", ktorá pomáha regiónom a ich obyvateľom a je preto veľmi dôležité aktívne viesť diskusie o jej budúcej štruktúre už teraz.

"Ako zástupcovia regiónov a miest dôverne poznáme výzvy a problémy, ktorým čelia naši obyvatelia a dokážeme navrhnúť účinné opatrenia na ich riešenie," zdôraznil Droba. Zároveň vyzdvihol potrebu prehodnotenia spôsobu, akým sú vnímané medziregionálne rozdiely.

Podľa jeho slov pri vnímaní rozdielov medzi regiónmi je nevyhnutné uplatňovať komplexnejší prístup, čo znamená, že EÚ sa musí prestať spoliehať výlučne na hrubý domáci produkt (HDP), ako na jediný ukazovateľ rozvoja.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)