Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Takéto sú signály, že vaše dieťa berie drogy

Foto: TASR

Rodičia majú podľa odborníka šancu zistiť, že ich deti berú drogy.


Bratislava 27. júna (TASR) - Prvým signálom, že dieťa berie drogy, býva zmena správania. "Zhorší sa v prospechu, stretáva sa s kamarátmi, o ktorých sa vie, že ich napríklad vylúčili zo školy a dlho do večera s nimi vysedáva. Nechá šport, opustí záľuby. Ak rodičia zároveň zaznamenajú u syna či dcéry pozitívny výsledok testu na drogy, mali by s dieťaťom vyhľadať odbornú pomoc," hovorí Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Rodičia majú podľa jeho slov šancu zistiť, že ich deti berú drogy. "Môžu nájsť doma bongo, fľašu, sušenú marihuanu či dokonca injekčnú striekačku. To je priamy dôkaz. Ťažšie je zistiť to v počiatočnom období, keď dieťa zatiaľ berie drogy iba mimo domu. Možno ešte nie je ani závislé, konzumuje však drogu s kamarátmi," približuje Okruhlica. Rodičia sa často o problémoch dozvedajú z okolia dieťaťa. Zároveň pozorujú varovné signály - neskoré príchody domov, čudné správanie dieťaťa, hoci alkohol z neho nie je cítiť.

Možnosťou, ako si podozrenie overiť, je urobiť deťom domáci test na prítomnosť drogy v moči. Dajú sa kúpiť v lekárňach aj novinových stánkoch. Ďalšou je navštíviť špecializované Centrum pre liečbu drogových závislostí v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach a dať syna či dcéru vyšetriť. "Rodičia to však nemusia urobiť hneď, keď majú podozrenie, že ich dieťa berie drogy. Test môže byť prvým krokom," vysvetľuje Okruhlica. Poukázal, že ak dieťa vie, že bude otestované, často ho to od užitia drogy aj odradí.

Test na drogy môže byť niekedy falošne pozitívny alebo negatívny, preto sa vždy odporúča zopakovať ho. Výsledky môžu skresliť jedlá s makom, bežné voľnopredajné lieky proti chrípke, ale aj nedostatočne veľká vzorka. "Ak sa však pozitívny či negatívny výsledok testu viackrát zopakuje, pomerne spoľahlivo to signalizuje, že tam problém s drogami je alebo nie je," ozrejmil Okruhlica.

Upozornil, že keď rodič navštívi s dieťaťom centrum, neberie sa hneď ako závislé. "Často odchádzajú rodičia s deťmi v prvej fáze od nás s výsledkom, že nejde o závislosť, bola to iba epizóda. Aj v týchto prípadoch sa však niekedy zistia iné problémy, ktoré treba riešiť. Cieľom nie je trestať, ale zisťovať príčiny, prečo dieťa siaha po drogách," priblížil.

Medzi najčastejšie príznaky užívania drog patrí zúženie či naopak rozšírenie zreničiek, začervenanie očí, bolesti hrdla, suchý kašeľ, únava, strata hmotnosti, pokles pocitu hladu, stopy po ihlách na tele, zmeny spánkového režimu, nespavosť či úmyselné nespanie a rôzne zvukové či obrazové halucinácie. Varovné príznaky závisia od konkrétnej drogy i spôsobu užívania.