Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

T. DRUCKER: Predražená technika sa už v zdravotníctve nakupovať nebude

Na archívnej snímke Tomáš Drucker. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Pre nákup zdravotníckej techniky platia pre štátne nemocnice nové pravidlá od decembra 2015.

Bratislava 5. mája (TASR) – Zdravotnícka technika v rezorte sa už nebude kupovať predražene. Novinárom to povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ministerstvo pripravuje totiž podmienky centrálneho obstarávania, ktoré má zamedziť individuálnemu nakupovaniu techniky zo strany nemocníc, kde niekedy dochádzalo k zvýšeniu ceny.

"Podmienky by sme mohli mať hotové v priebehu dvoch až troch týždňov," povedal Drucker. Chce, aby sa pri každej objednávke rozhodovalo z minimálne dvoch ponúk. "A potom by sa v prípade samotného objednávania robila ešte mikroaukcia," informoval minister.

Drucker nevidí problém v tom, ak by prístroj dodali i sprostredkovatelia. "Ak by splnili podmienky a budú mať najnižšiu cenu, tak v tom nevidím zásadný problém," dodal. Podľa neho dnes už nie je možné, aby organizácia podriadená ministerstvu obstarávala vec presahujúcu bežné hospodárenie bez predchádzajúceho súhlasu rezortu.

Pre nákup zdravotníckej techniky platia pre štátne nemocnice nové pravidlá od decembra 2015. Okrem benchmarkingu cien sú povinné aj cost-benefit analýzy. V rámci pilotnej fázy projektu benchmarkovania cien sa od tohto apríla posunula hranica povinnosti porovnávať ceny techniky na 40.000 eur. Od septembra má klesnúť na 30.000 eur.

V rámci nových pravidiel sa posudzujú napríklad ekonomické prepočty, správnosť predpokladanej ceny zákazky či strategická opodstatnenosť nákupu. "Ide o významný posun, pričom treba pripomenúť, že pri využívaní elektronického trhoviska na menšie nákupy boli zdravotnícke zariadenia hodnotené ako najaktívnejší obstarávatelia s využitím elektronického trhoviska," uviedol vtedajší minister zdravotníctva Viliam Čislák.