Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Drucker sa pozrie na spor medzi lekármi a poisťovňami

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

minister zdravotníctva SR však nebude suplovať úlohu jedných či druhých, je ochotný prijať rolu mediátora.

Bratislava 28. júna (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa plánuje bližšie pozrieť na spor medzi zdravotnými poisťovňami a ambulanciami, ktoré hrozia výpoveďami. Nebude však suplovať úlohu jedných či druhých, je ochotný prijať rolu mediátora. Povedal to dnes novinárom po rokovaní vlády SR.

"Vypočujem si obe strany, ale ambulancie majú svoje asociácie a zväzy, musia rokovať. Toto sú ich mandáty na to, aby uzavreli dohodu," povedal Drucker s tým, že nie je podľa neho normálne, "aby bol ihneď schopný reagovať na každú jednu vec". "Minister je len vtedy dobrý, keď treba riešiť nejaké problémy, ale keď sú z toho nejaké benefity, tak si to každý rieši sám," povedal. Drucker priznal, že v ambulantnom sektore nie sú podmienky nastavené dobre. "Toto je na diskusiu," uzavrel.

Asi 2000 ambulancií združených vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) nie je spokojných s platbami od zdravotných poisťovní. Dnes preto pohrozili výpoveďami.

Od 1. júla idú do výpovedí so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera, ambulancie sú pripravené urobiť tak i v prípade štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Od prvého júla s ňou ZAP nepredĺžil dodatky k zmluvám, ak sa do konca júna nedohodnú, nasleduje 60-dňové dohodovacie konanie. Ak sa ani v tomto čase nezhodnú, lekári sú pripravení podať výpoveď. Rokovania prebiehajú aj so súkromnou zdravotnou poisťovňou Union ZP.

ZAP žiada od VšZP zvýšenie platieb pre špecialistov o 14 percent, v Dôvere a Unione o desať. Pre všeobecných lekárov chce v rámci kapitácie mesačne o jedno euro na pacienta viac, platí to pre všetky zdravotné poisťovne. Lekári tiež volajú po zadefinovaní rozsahu zdravotnej starostlivosti.