Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Drucker je sklamaný, že v súboji o EMA neuspeli nové členské štáty

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR/Michal Svítok

O EMU súperila aj Bratislava, ktorá sa však po prvom kole hlasovania ocitla na štvrtom mieste s 15 bodmi, čo jej nestačilo na ďalší postup.

Brusel 20. novembra (TASR) - Slovensko sa pri pondelňajšom hlasovaní o budúcom sídle Európskej agentúry pre lieky (EMA) držalo svojej známej pozície, že podporovať bude iba kandidátov nových členských krajín EÚ. Postoj SR viedol k tomu, že v konečnom hlasovaní musel o víťazovi rozhodnúť až žreb. Uviedol to minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker po skončení procesu hlasovania v Bruseli.

Slovensko počas hlasovania, ktoré sa konalo v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti vypadlo už po prvom kole, keď získalo 15 hlasov a obsadilo štvrtú priečku. Drucker prd novinármi priznal, že ho "zemiaková medaila" neteší.

"Som smutný a sklamaný, že na prvé tri pozície sa nedostala žiadna krajina spomedzi nových členských štátov," uviedol. Už pred hlasovaním považoval za kľúčové, aby šancu dostali aj krajiny z tohto regiónu, lebo by bez problémov dokázali zabezpečiť sídlo a dobré fungovanie EMA.



Drucker považuje za dôležité, že Slovensko dokázalo ponúknuť kvalitnú kandidatúru, ktorá bola vyhodnotená ako jedna z najlepších. Podľa jeho slov zaúradovalo hlavne "politikárčenie" a prevážili individuálne záujmy jednotlivých krajín nad celkovým posolstvom pre občanov Únie.

"Aj z týchto dôvodov sme nepodporili v druhom a treťom kole žiadnu kandidatúru, výsledkom čoho bolo 26 platných hlasov a rozhodoval na konci žreb," opísal minister situáciu, ktorá nakoniec viedla k šťastnému žrebu pre Amsterdam, a to na úkor Milána. "Je to také malé zadosťučinenie. A možno žreb mal rozhodovať rovno na úvod, možno by to bolo spravodlivejšie," dodal.

Podľa jeho slov v Bruseli do poslednej chvíle pred hlasovaním prebiehali rôzne bilaterálne rokovania a stretnutia, keď kandidujúce krajiny sa snažili ostatným ponúkať rôzne benefity za podporu a tie nekandidujúce čakali na ponuky od kandidátov, aby ich mohli zhodnotiť a vybrať si.



Na otázku TASR, či Slovensko nemôže očakávať nejaké dôsledky zo strany Talianska, keď svojim zdržaním sa zamiešalo karty, Drucker zdôraznil, že pri hlasovaní išlo o slobodnú vôľu každého hlasujúceho; v rámci procesu hlasovania sa počítalo s tým, že na konci dňa dôjde k žrebovaniu.

"Každý názor treba rešpektovať a náš bol od začiatku ten, že ak neuspeje žiadna z kandidujúcich nových členských krajín, nepodporíme ďalšie kandidatúry. Je to demonštrácia toho, čo sme chceli a čo sme dosiahli," odkázal v závere.