Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Druhý stupeň lavínového nebezpečenstva je už vo všetkých pohoriach

Ilustračné foto: TASR/AP

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách to platí najmä pre polohy nad 1600 metrov a vo Fatrách nad 1300 metrov nad morom.

Liptovský Hrádok 14. januára (TASR) - Vo vysokých polohách všetkých slovenských pohorí trvá, alebo sa vplyvom sneženia a veľmi silného vetra v posledných dňoch vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách to podľa jeho slov platí najmä pre polohy nad 1600 metrov a vo Fatrách nad 1300 metrov nad morom. Nový sneh bol a je neustále previevaný do žľabov a na záveterné, najmä juhovýchodné, východné a severovýchodné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Uvoľnenie lavín na takýchto strmých miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj spontánny výskyt splazov a menších lavín. V nižších polohách (pod 1600, respektíve 1300 metrov) trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Za posledných 24 hodín pripadlo od päť do 20 centimetrov nového suchého snehu. Celkovo za poslednú periódu sneženia pripadlo vo vyšších polohách 25 až 45 centimetrov snehu, rozložený je veľmi nerovnomerne. Miestami ho nafúkalo aj viac ako 50 centimetrov a naopak, na exponovaných miestach je povrch tvorený starým zľadovateným snehom.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou polooblačno, vo Vysokých Tatrách ešte s doznievajúcim snežením. Ochladilo sa, teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 16 stupňov Celzia do mínus päť stupňov. Na hrebeňoch Tatier a Nízkych Tatier fúkal silný severozápadný vietor s rýchlosťou päť až 14, v nárazoch 20 až 23 metrov za sekundu. Vo Fatrách fúkal len mierny vietor, s rýchlosťou v nárazoch do 10 metrov za sekundu.