Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Držitelia zbrojných preukazov, skontrolujte si ich platnosť

Foto: wordpress.com

Porušenie povinností ustanovených v tomto zákone je priestupkom, za ktorý možno udeliť pokutu do 663 eur.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Nadišiel čas skontrolovať si platnosť zbrojného preukazu, niektorým držiteľom totiž dňom prvého januára 2014 vyplývajú určité povinnosti zo zákona o strelných zbraniach a strelive.

Žiadosť o vydanie nového zbrojného preukazu sa podáva najneskôr 30 dní pred skončením jeho platnosti. Pri vydaní nového zbrojného preukazu sa nevyžaduje preukázanie odbornej a psychickej spôsobilosti, ak to zákon neustanovuje inak.

Pred vydaním nového zbrojného preukazu policajný útvar hodnotí zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo, bezúhonnosť a spoľahlivosť žiadateľa, ako aj odôvodnenie potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo. Držiteľom zbrojného preukazu skupiny A alebo C, ktorý ho má vydaný na výkon zamestnania, pred vydaním policajný útvar hodnotí aj psychickú spôsobilosť. Držiteľ zbrojného preukazu je povinný odovzdať neplatný zbrojný preukaz a preukaz zbrane policajnému útvaru, ktorý zbrojný preukaz vydal, a to do siedmich dní odo dňa zániku jeho platnosti.

Držiteľ skupiny B, C, D, E alebo F zbrojného preukazu, ktorý ho má vydaný na výkon oprávnenia podľa osobitného predpisu, pričom sa do 30. apríla 2011 nepodrobil psychologickému vyšetreniu v súvislosti s preskúmaním zdravotnej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo, je povinný pri vydaní nového zbrojného preukazu podrobiť sa posúdeniu psychickej spôsobilosti. To neplatí pre osobu, ktorá v čase podania žiadosti dosiahla 62 rokov.

Porušenie povinností ustanovených v tomto zákone je priestupkom, za ktorý možno udeliť pokutu do 663 eur.

Informácie poskytla Denisa Baloghová z Prezídia PZ.