Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

D. Saková: Novela zákona o PZ stransparentňuje výber jeho prezidenta

Na snímke ministerka vnútra Denisa Saková. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministerka vnútra SR obhajovala aj trojpätinovú väčšinu, ktorá by mala byť potrebná na odvolanie policajného prezidenta, a ktorú kritizuje opozícia.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Novela zákona o Policajnom zbore (PZ), ktorá okrem iného prináša nové pravidlá výberu policajného prezidenta, je zlatá stredná cesta. Povedala to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) v pléne Národnej rady SR v diskusii o jej návrhu. Trvá na tom, že právna norma prináša väčšiu transparentnosť do výberu šéfa polície.

"Je to zlatá stredná cesta v tom, že minister si policajného prezidenta nevyberá sám, ale ani nie je vyberaný na ulici," vyhlásila Saková. Výber bude podľa jej slov dvojkolový, pričom v prvom kole rozhoduje komisia zložená z odborníkov. "Bude posudzovať kandidátov, ktorí sa dobrovoľne prihlásia a ktorí predložia stratégiu vedenia Policajného zboru," doplnila. Novela podľa Sakovej odbúrava to, aby minister osobne pôsobil na šéfa polície.

Ministerka obhajovala aj trojpätinovú väčšinu, ktorá by mala byť potrebná na odvolanie policajného prezidenta, a ktorú kritizuje opozícia. "Navrhujeme ju, aby sme zabezpečili, aby prezident Policajného zboru nebol pri hocijakom čine odvolávaný len tak," zdôraznila Saková. Poukázala na viaceré ústupky, ktoré ministerstvo pri návrhu podľa jej slov urobilo. Medzi inými napríklad, že šéf polície nebude menovaný na sedem rokov, ale na štyri a bude môcť byť menovaný aj dvakrát za sebou. Právna norma tiež podľa Sakovej posilňuje nezávislosť policajnej inšpekcie a vyšetrovateľov.

Novela zákona má priniesť nové pravidlá výberu policajného prezidenta. Naďalej ho má vymenúvať minister vnútra. Urobiť tak však bude môcť až na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru. Menovaný má byť na štyri roky s možnosťou opätovného vymenovania. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vzniknúť má Úrad inšpekčnej služby.