Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Počet škol v systéme duálneho vzdelávania sa v budúcom roku zvýši

Minister školstva SR Juraj Draxler (vpravo) s nemeckým štátnym tajomníkom Spolkového ministerstva vzdelávania a výskumu Georgom Schütteom (tretí sprava) počas prehliadky vzdelávacieho centra firmy Manz Slovakia, kde prebieha duálne vyučovanie študentov zo Strednej priemyselnej školy Bzinská, 25. septembra 2015 v Novom Meste nad Váhom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V tomto školskom roku funguje v systéme duálneho vzdelávania 87 firiem.

Bratislava 1. decembra (TABLET.TV) - V budúcom školskom roku sa počet zamestnávateľov v systéme duálneho vzdelávania zvýši. Stavovské a profesijné organizácie evidujú vyše 430 nových žiadostí o overenie odbornej spôsobilosti pracovísk praktického vyučovania. Celkovo podalo žiadosti 261 zamestnávateľov zo všetkých oblastí hospodárstva.

V tomto školskom roku funguje v systéme duálneho vzdelávania 87 firiem.

Slovenská obchodná a priemyselná komora a ďalšie štyri profesné komory, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a Republiková únia zamestnávateľov overujú spôsobilosť zamestnávateľov poskytovať praktické vyučovanie.

Po získaní osvedčenia o poskytovaní praktického vyučovania v systéme duálneho vzdelávania zamestnávateľ prerokuje so strednou odbornou školou spôsob a podmienky praktického vyučovania. Ak sa dohodnú, uzatvoria zmluvu o duálnom vzdelávaní. Výučba v škole sa strieda s praktickým vyučovaním v priestoroch zamestnávateľa. V celej Európe sa duálne vzdelávanie považuje za najlepšie riešenie nezamestnanosti mladých ľudí a je to kľúčový faktor úspešnej hospodárskej politiky.