Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Dubovcová hovorí o porušovaní základných práv,poslanci v pléne chýbajú

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Foto: TASR - Andrej Galica

Ombudsmanka naďalej volá po nezávislom orgáne vyšetrovania policajných postupov. Tie dnes preveruje inšpekcia ministerstva vnútra, ktorú Dubovcová nepovažuje za nezávislú.

Bratislava 22. marca (TASR) - Kancelária verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej pracovala v roku 2016 celkovo s 3045 podaniami. Z 892 podnetov, ktoré boli v pôsobnosti ombudsmana, vybavili 591. V nich verejná ochrankyňa práv konštatovala 97 porušení základných práv a slobôd. Vyplýva to zo správy o verejnom ochrancovi práv za rok 2016, ktorú dnes predstavila Dubovcová poslancom Národnej rady SR v úvode druhého rokovacieho dňa 14. schôdze. Dubovcovú v pléne počúva len pár poslancov, rokovacia sála je takmer prázdna.

Ombudsmanka v správe hovorí pred poslancami aj o svojvoľnom konaní policajtov. Ombudsmanka naďalej volá po nezávislom orgáne vyšetrovania policajných postupov. Tie dnes preveruje inšpekcia ministerstva vnútra, ktorú Dubovcová nepovažuje za nezávislú. "Dnes policajti preskúmavajú policajtov," poznamenala.



Dubovcová v správe ďalej žiada bezbariérové verejné budovy a budovy, v ktorých sídlia orgány verejnej správy. Stav kontrolovala v školách, nemocniciach a na policajných oddeleniach. Najhoršie skončili školy, najlepšie polícia. "Bezbariérovosť najlepšie dopadla na polícii. Urobili všetko pre to, aby sa ľudia mohli dostať čo najlepšie na pracoviská. Nemocnice sú úplne zanedbané. Najhoršie to však dopadlo v školách," zhodnotila ešte na ľudskoprávnom výbore Dubovcová.

Parlamentu ombudsmanka odporúča, aby prijal potrebné opatrenia na zlepšenie stavu dodržiavania základných práv a slobôd. Podľa Dubovcovej treba zlepšiť ochranu pred mučením a neľudským či ponižujúcim zaobchádzaním napríklad aj na policajných staniciach.



Dubovcová ďalej žiada zabezpečiť lepšie podmienky pre činnosť verejného ochrancu práv. Pre kanceláriu chce samostatnú rozpočtovú kapitolu a regionálne kancelárie na Slovensku. Služby verejného ochrancu práv by totiž mali byť prostredníctvom týchto regionálnych kancelárií sprístupnené širokej verejnosti.

Ombudsmanka pripomína, že úrad verejného ochrancu práv je tu už 15 rokov, ale v porovnaní so zahraničím je zanedbaný a zaostalý. "Bolo by už treba riešiť aj to, aby mohol verejný ochranca práv vykonávať svoju činnosť čo najlepšie," poznamenala nedávno Dubovcová.