Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dubovcová napadla odňatie práva voliť odsúdených za závažné zločiny

Verejná ochrankyňa práv (VOP) Jana Dubovcová Foto: TASR/Michal Svítok

Dubovcová koná na základe podnetu osoby vo výkone trestu za obzvlášť závažný zločin, ktorá namieta, že ju ustanovenie zákona vylučuje z aktívneho volebného práva.

Bratislava 17. februára (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová navrhuje v súvislosti s marcovými parlamentnými voľbami pozastaviť platnosť ustanovenia volebného zákona, ktoré neumožňuje voliť väzňom odsúdeným za spáchanie obzvlášť závažných zločinov. Zároveň ombudsmanka požiadala Ústavný súd SR o posúdenie súladu zákona s ústavou.

Dubovcová koná na základe podnetu osoby vo výkone trestu za obzvlášť závažný zločin, ktorá namieta, že ju ustanovenie zákona vylučuje z aktívneho volebného práva. Po preskúmaní podnetu a po oboznámení sa s judikatúrou dospela Dubovcová k presvedčeniu, že namietané ustanovenie zákona porušuje základné práva alebo slobody, resp. ľudské práva a základné slobody. "Z tohto dôvodu som sa obrátila na ústavný súd, tak ako mi to umožňuje ústava v prípade zistenia, že záväzný predpis porušuje základné právo alebo slobodu," dodáva ombudsmanka.

Verejná ochrankyňa práv zdôrazňuje, že základným princípom demokratického štátu je volebné právo, ktoré je všeobecné, to znamená prislúcha každému bez rozdielu postavenia. "Hoci ústava umožňuje upraviť obmedzenia volebného práva, musia sledovať legitímny cieľ a musia byť primerané k sledovanému cieľu," upozorňuje. Ombudsmanka v tejto súvislosti pripomína už existujúce vyjadrenie ústavného súdu z minulosti. "V súvislosti s obmedzením aktívneho volebného práva osobám vo výkone trestu odňatia slobody sa vyjadril, že podľa jeho názoru neexistuje žiadny relevantný verejný záujem smerujúci k tomu, aby bol ľuďom vo výkone trestu odopretý výkon aktívneho volebného práva v parlamentných voľbách," upozorňuje.

Poukazuje aj na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva. "Tá hovorí, že právo voliť nie je výsada, ktorá by patrila určitým privilegovaným skupinám."

Ombudsmanka konštatuje, že ak do dátumu volieb do NR SR nedôjde k pozastaveniu účinnosti napadnutého ustanovenia, no ústavný súd neskôr vyhovie jej návrhu, bude to znamenať neodstrániteľný zásah do aktívneho volebného práva.