Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

JANA DUBOVCOVÁ: Polícia vo Vrbnici zasahovať nemusela

Jana Dubovcová, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Verejná ochrankyňa práv žiada policajného prezidenta o nápravu a vzdelávanie policajtov o dodržiavaní ľudských práv.

Bratislava 13. júla (TASR) – Policajný zásah v obci Vrbnica nebol nevyhnutný, polícia pri ňom použila neprimeranú silu a porušila základné ľudské práva 15 osôb. Konštatovala to dnes verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá žiada policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby situáciu napravil. Zároveň chce, aby preveril motiváciu polície k takýmto zásahom. Podľa Dubovcovej môžu byť motivované protirómsky. Ombudsmanka naďalej trvá na videozáznamoch z takýchto zásahov.

"Tak ako v prípade policajného zásahu v Moldave nad Bodovou v osade Budulovská aj v tomto prípade tento zásah nebol nevyhnutný v demokratickom a právnom štáte. Polícia ho nemusela vykonať tak, ako ho vykonala, a vôbec ho nemusela vykonať za tým cieľom, ktorý ona označila, že ho sleduje," povedala Dubovcová.

Poukázala na prípady, kedy môže polícia použiť svoju silu. Okrem iného, ak ide o zabezpečenie a záujem národnej či verejnej bezpečnosti alebo aj o predchádzanie nepokojov či zločinnosti. "Tieto podmienky splnené neboli. Došlo k porušeniu základných práv u 15 osôb," uviedla. Polícia podľa nej použila i násilie, hoci to poprela. Dubovcová sa odvoláva na lekárske správy ľudí, ktoré násilie potvrdzujú.

Polícii vyčíta aj to, že pri pátraní po hľadaných osobách vtrhla do obydlia osôb len na základe domnienok, pričom to môže podľa Dubovcovej urobiť len vtedy, ak vie, že sa tam osoby nachádzajú. To sa polícia podľa ombudsmanky iba domnievala. Dubovcová opäť kritizuje aj to, že polícia neurobila videozáznam z tejto akcie, hoci to robiť má. Nepozdáva sa jej ani vyšetrovanie takýchto akcií. Dubovcovej chýba nestranný, nezávislý vyšetrovací orgán, ktorý by sporné zásahy preveril.

Poukázala tiež na štatistiky zásahov, na základe ktorých sa podľa nej nedá vylúčiť, že viaceré z nich boli protirómsky motivované. Za dva a štvrť roka polícia takéto zásahy nevykonala ani raz v bratislavskom regióne, pričom v prešovskom zasahovala až 259-krát. Tento rozdiel sa Dubovcovej nepozdáva. Práve v ňom vidí možnú protirómsku motiváciu policajných zásahov.

"Ak je taká veľká disproporcia medzi zásahmi tohto typu, ktoré boli vykonané v Prešove, tých 259, a v Bratislave nula, tak sa môžem ja aj iní ľudia domnievať, že skutočnou motiváciou týchto zásahov, ktoré sa uskutočňujú v okrese Prešov, môže byť protirómske zameranie časti policajného zboru. Takáto motivácia sa nedá vylúčiť," poznamenala Dubovcová.

Verejná ochrankyňa práv žiada policajného prezidenta o nápravu a vzdelávanie policajtov o dodržiavaní ľudských práv. Chce, aby polícia robila videozáznam o priebehu policajných akcií. Policajný prezident má podľa Dubovcovej tiež vyvodiť dôsledky z porušenia základných práv, ku ktorým došlo vo Vrbnici. Od Gašpara chce aj "objektívny rozbor" príčin výrazne rozdielneho počtu policajných zásahov v bratislavskom a prešovskom regióne. Pokiaľ k náprave nedôjde, ombudsmanka sa obráti na ministerstvo vnútra, prípadne až na Národnú radu SR.

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, kam prišli, bola aj obec Vrbnica, kde však podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov a asi 15 ich bolo neskôr aj ošetrených. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov.