Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dubovcová je nespokojná s policajným zásahom v M. nad Bodvou

Na snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová počas tlačovej konferencie 17. decembra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Dubovcovej boli týmto policajným zásahom závažne porušené základné práva a slobody väčšieho počtu osôb, ku ktorým preukázateľne došlo.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Nesúhlas so stanoviskom a postupom Ministerstva vnútra SR v súvislosti so svojimi zisteniami, ktoré sa týkajú policajného zásahu (19.6.2013) v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou, vyjadrila verejná ochrankyňa práv (VOP) Jana Dubovcová.

Na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskej Kancelárii VOP zdôvodnila, prečo sa vôbec prvýkrát (16.12.2013) obrátila na Úrad vlády SR so svojím vyrozumením: "Je to aj preto, že doteraz neboli prijaté žiadne opatrenia, ktoré som po tomto neoprávnenom a neprimeranom postupe polície navrhovala. Keďže ministerstvo vnútra nemá nadriadený orgán, predkladám vláde podľa zákona o verejnom ochrancovi práv vyrozumenie o svojom nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra z 12.9.2013, ktoré v podstate zopakovalo aj v liste z 9.12.2013".

Podľa Dubovcovej boli týmto policajným zásahom závažne porušené základné práva a slobody väčšieho počtu osôb, ku ktorým preukázateľne došlo. "Informácie, že bol útok sekerou na políciu, nie sú pravdivé a k tomu nedošlo. Takéto ospravedlňovanie policajného zásahu je nevhodné a nebezpečné aj pre budúcnosť a iné subjekty," dodala Dubovcová. Verí, že vláda sa bude jej vyrozumením zaoberať aj z dôvodu medzinárodných súvislostí, keďže o tomto policajnom zásahu sa už hovorilo v Bruseli aj v OSN.

Nerealizovaním navrhovaných opatrení podľa Dubovcovej vysielajú príslušné štátne inštitúcie verejnosti viacero signálov. Napríklad, že na ochrane ľudských práv im nezáleží, že sami uznávajú právom ustanovené povinnosti selektívne podľa toho, čo a kedy sa im hodí. Že voči určitej skupine obyvateľov SR je možné použiť aj represívne postupy bez splnenia akýchkoľvek právnych a demokratických kritérií, že aj ochranu základných práv a slobôd možno aplikovať selektívne.

VOP je nezávislým ústavným orgánom, aby v záujme ochrany základných práv a slobôd všetkých osôb poukazoval na nedostatky v postupoch orgánov verejnej správy, ktoré môžu mať alebo majú vplyv na ich základné práva a slobody. Odstránenia nesprávnych postupov sa môže VOP domáhať iba takzvanými mäkkými prostriedkami a medzi ne patrí vyrozumenie vlády o jeho nesúhlase so stanoviskom orgánu verejnej správy a o jeho nesúhlase s neprijatím opatrení.

"Predpokladám, že SR patrí medzi demokraticky a kultúrne vyspelé štáty, a preto sa jej vláda bude zaoberať týmito vyrozumeniami a prijme uznesenie, ktorým uloží ministerstvu vnútra, aby v záujme všetkých osôb žijúcich v SR prijali a uskutočnili mnou navrhované opatrenia. Navrhujem, aby vláda uznesením uložila ministrovi vnútra prijať opatrenia a on o tom v primeranej lehote podal vláde správu," uviedla Dubovcová v obsiahlom materiáli doručenom na Úrad vlády SR.