Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ombudsmanka Dubovcová: Starostlivosť seniorov je nedostatočná

Jana Dubovcová Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej sa v nasledujúcich desaťročiach všetky členské štáty EÚ stretnú s prudkým nárastom podielu starších ľudí na celkovom objeme obyvateľstva.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Kancelária verejného ochrancu práv dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predložila správu o ochrane a uplatňovaní práv a slobôd v činnosti orgánov verejnej správy vo vzťahu k seniorom na Slovensku.

Podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej a odborného garanta správy Petra Kresáka sa v nasledujúcich desaťročiach všetky členské štáty EÚ stretnú s prudkým nárastom podielu starších ľudí na celkovom objeme obyvateľstva, pričom dôjde k podstatnému úbytku podielu mladých ľudí a ľudí v produktívnom veku. Proces populačného starnutia sa stáva významnou črtou aj v populácii SR. Nárast počtu seniorov sa odzrkadľuje najmä v sociálnej oblasti. Hlavným dôvodom je skutočnosť, že ich materiálne podmienky, finančné prostriedky a zdravotný stav si stále viac vyžadujú určitú formu pomoci. Nie je pritom zanedbateľné, že seniori často čelia objektívnym i subjektívnym prekážkam pri uplatňovaní svojich práv. V súčasnosti sa odhaduje, že 13 percent seniorov potrebuje pomoc v domácnosti, sedem až osem percent potrebuje sústavnejšiu domácu starostlivosť a päť percent potrebuje ústavnú starostlivosť. Nárast počtu seniorov v populácii preto zrejme vyvolá potrebu radikálnejších zmien v sociálnych službách zameraných práve na túto kategóriu občanov SR, konštatovali protagonisti dnešnej tlačovej besedy.

Ako uviedol Kresák, pri súčasnom modeli poskytovania služieb pre seniorov vo štvrtej kategórii odkázanosti v domovoch sociálnych služieb nie je u verejných poskytovateľoch dostatok miest a mnohí z nich nie sú si schopní z nízkych dôchodkov priplácať si k poskytovaným službám v sociálnych zariadeniach. Na Slovensku je v súčasnosti k dispozícii 271 verejných sociálnych zariadení s 11.896 pobytovými miestami pre vyše 1,3 milióna seniorov. Sú to zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí, miest a samosprávnych krajov. „Základné informácie z realizovaného prieskumu naznačujú, že kapacita zariadení pre celoročné poskytovanie sociálnej starostlivosti seniorom na území jednotlivých samosprávnych krajov nezodpovedá súčasnej potrebe. Z tohto dôvodu odporúčam urýchlene podporiť nielen primeraný rozvoj celoročných pobytových zariadení pre seniorov, ale aj ich rovnomerný rozvoj v jednotlivých regiónoch SR. Rovnako aj vyriešiť ich dostačujúce a vyrovnané financovanie tak, aby boli dostupné pre každého seniora, a nie iba pre časť z nich,“ konštatovala Dubovcová.

Situáciu v poskytovaní sociálnych služieb v súkromnom sektore správa verejného ochrancu práv bližšie nešpecifikuje.