Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

DUBOVCOVÁ: Tiež patrím medzi voličov, ktorí sa cítia byť oklamaní

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR - Martin Baumann

Mala som pocit, že som sa rozhodla vo voľbách správne, no neskôr som, ako časť verejnosti, zostala sklamaná, uviedla na tlačovej konferencii verejná ochrankyňa práv.

Bratislava 30. marca (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa v povolebnom vývoji cíti byť oklamaným voličom. "Mala som pocit, že som sa rozhodla vo voľbách správne, no neskôr som, ako časť verejnosti, zostala sklamaná," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Pri voľbe strany dbala na ľudskoprávnu agendu.

Dubovcovú mrzí, že sa v programových prioritách koalície neobjavili body týkajúce sa ochrany základných ľudských práv a slobôd, čo považuje za chybu a negatívny signál. Ide podľa nej o mimoriadne dôležitú tému, na ktorej "stojí a padá Európska únia i my". "Keď sa už robili kompromisy pri skladaní novej vlády, tak som si myslela, že sa témy ľudských práv niekto chytí presvedčivým spôsobom," uviedla.

Ombudsmanka neočakáva, že by vláda urobila v oblasti ľudských práv výrazný posun vpred. Táto téma nebola podľa nej prioritou ani v predchádzajúcom období. Aby sa ľudskoprávne témy dostali do pozornosti inštitúcií, bude podľa nej treba veľa úsilia. "O to viac budem musieť tlačiť na orgány verejnej správy, aby sa brali na zreteľ," poznamenala.

Výsledky volieb treba podľa Dubovcovej rešpektovať, pretože Slovensko je demokratická krajina. Predstavitelia politických subjektov, ktorým strana Mariana Kotlebu v parlamente prekáža, by sa podľa Dubovcovej mali zamyslieť, prečo sa tak stalo.

"Treba si uvedomiť, kde urobili chybu a v nasledujúcom období by sa mali v politickej súťaži snažiť získať voličov i tejto strany pre svoje myšlienky," povedala. Nechcela bližšie komentovať rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nepozvať Kotlebu po voľbách do Prezidentského paláca. "Je to plne na jeho úvahe, koho prijme a koho nie," dodala.