Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

J. DUBOVCOVÁ: Na Ústavnom súde panuje doba temna

Na archívnej snímke verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ombudsmanka je presvedčená, že odmietanie jej podaní ohrozuje najzraniteľnejšie skupiny ľudí.

Bratislava 11. júna (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová sa nechce zmieriť s tým, že Ústavný súd odmietol jej ďalší podnet, ktorý sa týka zákona o hmotnej núdzi. Podľa Dubovcovej je odmietavé stanovisko súdneho orgánu "vydané v dobe temna, ktorá na ÚS zjavne v súčasnosti panuje".

Ombudsmanka je presvedčená, že odmietanie jej podaní ohrozuje najzraniteľnejšie skupiny ľudí. "Deje sa tak aj v poslednom prípade, keď ÚS odmietol môj návrh z dôvodu, že ho podala zjavne neoprávnená osoba," uviedla Dubovcová.

V tejto súvislosti však upozornila na to, že ak všeobecne záväzný právny predpis porušuje základné právo alebo slobodu, je ombudsman podľa ústavy zjavne oprávnenou osobou na podanie podnetu na začatie konania pred ústavným súdom. Pripomenula zároveň, že zákon o hmotnej núdzi, ktorý napadla, sa uplatňuje voči ľuďom, ktorí majú príjem v podobe dávky v hmotnej núdzi len niekoľko desiatok eur mesačne. "Aj keby si niektorí z nich chceli uplatniť ochranu svojich základných práv podaním individuálnej sťažnosti Ústavnému súdu SR, vzhľadom na povinnosť ich advokátskeho zastúpenia v konaní pred týmto súdom si to takmer s istotou nebudú môcť dovoliť," vyhlásila Dubovcová.

Avizovala tiež, že s podávaním návrhov v súvislosti so zákonom o hmotnej núdzi neprestane. Dôvodom sú ďalšie podnety na možné porušenie základných práv, ktoré v súvislosti s uplatňovaním zákona ombudsmanka dostáva.