Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Verejná ochrankyňa práv dnes na rokovaní vlády nedostala slovo

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová a Peter Kresák prichádzajú na 89. schôdzu vlády 8. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Jana Dubovcová sa v súvislosti s minuloročným júnovým zásahom polície v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou obrátila na vládu.

Bratislava 8. januára (TASR) - Ombudsmanka Jana Dubovcová sa v súvislosti s minuloročným júnovým zásahom polície v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou obrátila na vládu. Na dnešnom rokovaní však k tomuto bodu nedostala slovo.

Kabinet síce zaradil jej vyrozumenie a odporúčania vyplývajúce z udalosti do programu, avšak neotvoril rozpravu, pričom podľa Dubovcovej prijal uznesenie, že sa nemala takýmto spôsobom naň obracať. "Premiér v úvode uviedol, že som nepostupovala v súlade so zákonom o verejnom ochrancovi práv a že som sa v tomto prípade na vládu obrátiť nemala, lebo polícia má nadriadený orgán ministerstvo vnútra," priblížila novinárom.

Dubovcová však pripomenula, že sa obrátila nielen na Prezídium Policajného zboru, ale aj na samotné ministerstvo.

Ombudsmanka preskúmala policajný zásah na základe podnetu. Zistila, že postupom polície prišlo k závažnému porušeniu základných práv a slobôd väčšieho počtu fyzických osôb.

V auguste preto odoslala Prezídiu Policajného zboru a ministerstvu vnútra oznámenie o výsledkoch vybavenia podnetu a výzvu na prijatie opatrení. Obe inštitúcie jej v odpovedi neoznámili prijaté opatrenia, čím podľa nej nesplnili svoju zákonnú povinnosť, a preto sa obrátila na vládu.

"Myslím si, že bolo treba prejaviť dobrú vôľu a vyslať signál spoločnosti o tom, že máme záujem na dodržiavaní ľudských práv a slobôd," poznamenala s tým, že štátne orgány by sa mali k nálezom verejného ochrancu práv postaviť s rešpektom a snažiť sa mu vyjsť v ústrety. "Ak táto jediná zbraň nebude realizovaná, tak v tom prípade bude ombudsman len taký papierový tigrík, nebude mať žiadny vplyv. V iných štátoch jeho slovo naozaj zaváži," podčiarkla.

Dubovcová navrhovala videozáznam z každej plánovanej akcie

Dubovcová napríklad navrhovala, aby polícia z každej plánovanej akcie zadovážila videozáznam o jej priebehu. Rovnako sa mali monitorovať všetky policajné priestory, v ktorých sú predvedené a zadržané osoby. Požadovala tiež vyvodenie dôsledkov v prípade tohto zásahu v Moldave nad Bodvou.

Inšpekcia ministerstva vnútra vykonala minulý rok kontrolu, na základe ktorej zistila, že pri tejto akcii nedošlo zo strany zasahujúcich policajtov k porušeniu všeobecne platných predpisov a interných aktov riadenia pri policajných zásahoch. Koncom júla o tom informoval šéf rezortu Robert Kaliňák.

Polícia ešte v júni odmietla, že by pri zásahu v rómskej osade konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí vrátane detí. Na výsluch predviedli 15 ľudí, dve osoby boli obvinené z útoku na verejného činiteľa.