Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Dúhový Pride Bratislava vyvrcholí v sobotu večer on-line programom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoj na politickej scéne a aj nerovné dosahy protipandemických opatrení ukazujú, že LGBTI ľudia a ich rodiny sú na Slovensku stále na okraji záujmu štátu, vysvetľujú organizátori.

Bratislava 25. júla (TASR) – Po týždni sprievodných podujatí vyvrcholí 10. ročník festivalu Dúhový Pride Bratislava v sobotu večer hlavným on-line programom. Vystúpia v ňom slovenské kapely Bad Karma Boy, Puding pani Elvisovej a Modré hory, koncerty sa budú tradične striedať s prejavmi zástupcov verejnej správy či samosprávy.

Chýbať by nemali napríklad verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, primátor Bratislavy Matúš Vallo či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Prvýkrát by mala svoj pozdrav predniesť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) alebo predsedajúca zborová evanjelická farárka v Starom Meste Anna Polcková.

"Vývoj na politickej scéne a aj nerovné dosahy protipandemických opatrení ukazujú, že LGBTI ľudia a ich rodiny sú na Slovensku stále na okraji záujmu štátu. Motivovalo nás to usporiadať PRIDE on-line formou, aby sme aj teraz pripomenuli neriešené problémy LGBTI ľudí na Slovensku," vysvetľujú organizátori.

Hlasmi zo slovenskej LGBTI komunity budú Richard Joseph Langdon, transrodový Róm pracujúci v komunitnom a poradenskom centre PRIZMA Košice, a Dušan Martinčok, držiteľ Ceny Inakosti 2019. Od roku 2011 realizuje komunitný projekt Susedia na dvore, v rámci ktorého v jednom z bratislavských vnútroblokov organizuje akcie pre susedov aj cudzích ľudí. Je tiež spoluzakladateľom občianskeho združenia Zrejme, ktoré sa venuje medzigeneračnému dialógu.

Festival a jeho sprievodné podujatia sa konajú s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie, Fondu pre podporu LGBT+ komunity v Nadácii Pontis či veľvyslanectva Kanady.

Prípravy na jubilejný 10. ročník festivalu prerušila pandémia COVID-19, plánovaný nový začiatok festivalu na Námestí slobody v Bratislave preložili na budúci rok.