Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Duklu si pripomínajú štátnici aj dcéra generála Svobodu

Pietny akt kladenia vencov k Pamätníku Sovietskej armády v rámci osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly vo Svidníku Foto: TASR/Milan Kapusta
Na poľsko-slovenských hraniciach odhalili 6. októbra 2014 na Pamätníku československých vojakov na Dukle vernú kópiu sochy československého vojaka (na snímke), ktorá tu bola postavená ešte v roku 1949, avšak v 50. rokoch ju komunistický režim odstránil. Socha je vysoká 345 centimetrov a pripravoval ju štyri mesiace vo svojom ateliéri Peter Meszároš. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pietneho aktu sa zúčastnila vysoká štátna garnitúra pod vedením prezidenta Andrej Kisku, predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, ministra obrany Martina Glváča a ďalších domácich a zahraničných hostí.

Vyšný Komárnik/Svidník 6. októbra (TASR) – Na poľsko-slovenských hraniciach odhalili dnes na Pamätníku československých vojakov na Dukle vernú kópiu sochy československého vojaka, ktorá tu bola postavená ešte v roku 1949, avšak v 50. rokoch ju komunistický režim odstránil.

"Príprava sochy bola náročná, nakoľko sa zachovalo len šesť použiteľných historických fotografií s pôvodnou podobou, ktoré sa dali aspoň trochu zúmovať, preto bola potrebná ďalšia spolupráca s Vojenským historickým ústavom a jeho odsúhlasovanie modelu počas prác v ateliéri. Najnáročnejšie bolo vyhľadať podklady a čo najlepšie zobraziť sochu, ktorá tu bola naprojektovaná a podľa týchto podkladov vytvoriť napríklad aj portrét vojaka. Socha je vysoká 345 centimetrov a pripravoval som ju štyri mesiace vo svojom ateliéri," povedal autor rekonštrukcie sochárskeho diela Peter Meszároš.

K pamätníku a soche položili vence prezident SR Andrej Kiska, premiér Robert Fico, členovia vlády, hostia z okolitých krajín i pamätníci Karpatsko-duklianskej operácie, ktorej 70. výročie si dnes všetci pripomenuli. Slávnostný ceremoniál sledovalo aj asi 2000 ľudí zo širokého okolia.

Galéria z odhalenia sochy





Minister obrany SR Martin Glváč povedal, že je rád, že sa mu na toto dielo podarilo nájsť finančné prostriedky a verí, že v budúcom roku sa podarí urobiť aj ďalšie kroky, keďže je naplánované odliať zo sochy ešte bronzový odliatok.

"Nechcem sa tváriť ako polyhistor, no verím vedeniu Vojenského historického ústavu, že urobilo ten správny krok a história sa vracia do pôvodného stavu a do pôvodného stavu sa vracia aj tento pamätník," povedal Glváč.

V slávnostných príhovoroch si prezident SR Andrej Kiska i premiér Robert Fico spomenuli na obete z radov Čechov a Slovákov, ktoré sú pochované na neďalekom cintoríne i na všetky obete tohto krviprelievania.

Prezident v príhovore nechcel hodnotiť vojenský význam obrovských obetí tejto operácie na celkový vývoj druhej svetovej vojny, avšak pripomenul, že práve boje na tomto území povzbudili i domáci protifašistický odboj.



Fico v príhovore povedal, že jeho vláda je vládou, ktorá má snahu v zahraničnej politike presadzovať v prvom rade mier. "Len mier dokáže zabezpečiť napredovanie a rozvoj celej Európy. Nijaké rinčanie zbraní, sankcie a nedorozumenia, len uvoľnenie diskusie a rokovania sú cestou z krízovej situácie," zdôraznil premiér.

Minister obrany SR Martin Glváč po slávnostnom akte kladenia vencov ocenil niekoľkých priamych účastníkov bojov na Dukle. Pripomenul tiež, že nie je dobré zabúdať na takéto udalosti.

"Myslím si, že aj takéto výročie si zaslúži, aby sme urobili niečo pre to, aby sme nezabudli na tisíce ľudí, ktorí tu položili životy a ja mám aj konkrétnu úlohu pre seba. Dnes tu chcem sľúbiť, že urobím všetko pre to, aby sme prinavrátili Prístavnému mostu názov, ktorý niekedy mal, teda Most hrdinov Dukly," uviedol minister.

Počas slávnostného ceremoniálu prezident SR a priamy účastník bojov na Dukle odhalili aj vernú kópiu sochy československého vojaka, ktorá tu bola postavená ešte v roku 1949, avšak v 50. rokoch ju komunistický režim odstránil.

Slávnostný program pokračoval prehliadkou vyhliadkovej veže pri Dukle a pietnymi aktmi vo Svidníku.

Pietny akt kladenia vencov k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu v rámci osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly. Na snímke dcéra arm. gen. L. Svobodu Zoe Svobodová - Klusáková.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Vďaka vám všetkým, že nezabúdate

Pietnym aktom kladenia vencov pri Pamätníku sovietskej armády vyvrcholil dnešný program osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly vo Svidníku. Jednu z najkrvavejších operácií 2. svetovej vojny si prišli na východ Slovenska pripomenúť prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Pavol Paška, minister obrany Martin Glváč a ďalší domáci a zahraničí hostia, medzi nimi aj Zoe Klusáková Svobodová, dcéra generála Ludvíka Svobodu, ktorý velil 1. československému armádnemu zboru.

Program osláv, ktorý dnes dopoludnia odštartoval pri Pamätníku československých vojakov na Dukle, pokračoval neskôr pri soche arm. gen. Ludvíka Svobodu v centre Svidníka. "Meno tohto generála vyslovujú ľudia v podduklianskom kraji do dnešných dní s veľkou úctou. Veľmi pomohol tomuto zbedačenému kraju počas vojny, ako aj po jej skončení. Doslova tu pomáhal ľuďom dvíhať hlavy z ruín a popola. S hlbokou úctou a vďakou sa dnes zároveň skláňame nad hrobmi hrdinov, ktoré nám pripomínajú, aké veľké obete stála naša sloboda," uviedol vo svojom príhovore primátor Svidníka Ján Holodňák.

Pietny akt kladenia vencov k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu v rámci osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie a Dňa obetí Dukly. Na snímke vpravo bývalý prezident SR Ivan Gašparovič.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Slávnostnému zhromaždeniu pri soche arm. gen. Svobodu sa dnes prihovoril aj predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Jan Hamáček. "Generál Svoboda velil 1. československému armádnemu zboru, ktorý sa cez Duklu prebíjal. Jeho meno bude navždy spojené s tým, že jeho vojaci oslobodili prvé časti československého územia. Za cenu strašlivých strát, ako našich tak aj sovietskych a iných, sa im podarilo začať proces postupného oslobodzovania Československa, ktorý bol zavŕšený v roku 1945 v Prahe."

Z. K. Svobodová dnes prevzala z rúk ministra obrany SR Martina Glváča pamätnú medailu, ktorú udelilo ministerstvo arm. gen. Ludvíkovi Svobodovi in memoriam k 70. výročiu Slovenského národného povstania a ukončenia 2. svetovej vojny. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov dnes pri príležitosti 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie udelil Medaily za obetavú prácu a pomoc spoločnosti viacerým domácim, ako aj zahraničným hosťom. Z. K. Svobodovej dnes zároveň prvý muž svidníckej samosprávy udelil cenu primátora mesta.

"Veľmi sme sa tešili, keď sme dostali správu, že naše vojsko, náš 1. armádny zbor prekročil hranice Československej republiky. Vtedy sme sľubovali, že nikdy nezabudneme na tých, ktorí bojovali za naše oslobodenie, za oslobodenie nášho národa. Preto vďaka vám všetkým, že nezabúdate," odkázala dnes Z. K. Svobodová slávnostnému zhromaždeniu ľudí pod sochou svojho otca v centre Svidníka.