Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Duleba: Plán vytvoriť Malorusko je blud, ktorý nemá zmysel komentovať

Na archívnej snímke riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba. Foto: TASR - Jakub Kotian

V ústavodarnom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené dnes v Donecku, sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny.

Bratislava 18. júla (TASR) – Plán vytvoriť nový štát Malorusko, ktorý dnes v Donecku oznámili proruskí predstavitelia samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny - Doneckej a Luhanskej - a zástupcovia 19 regiónov Ukrajiny, považuje riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba "za blud, ktorý nemá zmysel komentovať".

"Nikde nie sú zverejnené mená ani pozície zástupcov ukrajinských regiónov, ktoré také niečo vyhlásili. Ak by to boli volení poslanci alebo ľudia s nejakou politickou legitimitou, potom by sa o tom malo zmysel baviť. Vyhlásenie dali Zacharčenko a Plotnickij - lídri Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) a Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ale neuviedli, kto sú tí zástupcovia ukrajinských regiónov," dodal analytik.



V "ústavodarnom vyhlásení", ktoré bolo zverejnené dnes v Donecku, sa uvádza, že Malorusko je nástupníckym štátom Ukrajiny. Jeho signatári vyslovili súhlas s tým, aby sa nový štát volal Malorusko, "keďže názov Ukrajina sám seba diskreditoval." Najvyšší predstaviteľ DĽR Alexandr Zacharčenko na dnešnom slávnostnom zhromaždení v Donecku prečítal politické vyhlásenie, v ktorom vysvetlil nutnosť vzniku Maloruska. Podľa neho vytvorenie nového federatívneho štátu má za cieľ "zastaviť občiansku vojnu a zabrániť novým obetiam".

Podľa ústavodarného aktu sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck, Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra. Vlajkou Maloruska by mal byť, prápor Bohdana Chmeľnického (1595-1657), zakladateľa prvého štátu kozákov. Predbežnú podobu ústavy nového štátu schváli najprv ústavodarné zhromaždenie. Neskôr bude predmetom referenda, ktorému bude predchádzať celospoločenská diskusia na regionálnej i federálnej úrovni.

Ruské médiá dnes s odvolaním sa na zdroje v Kremli informovali, že ruské vedenie nemá nič spoločné s iniciatívou vyhlásiť na území Ukrajiny nový štát s názvom Malorusko.