Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

POTVRDENÉ: Mŕtve telo nájdené v Dunaji patrí Martinovi Filkovi

Na archívnej snímke Martin Filko Foto: TASR/Martin Baumann

Šéf Inštitútu finančnej politiky a hlavný ekonóm ministerstva financií bol nezvestný od 28. marca, kedy sa v Bratislave na rieke prevrátil s kamarátom v kanoe.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Mŕtve telo, ktoré sa dnes našlo v Dunaji pri obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda, patrí nezvestnému ekonómovi Martinovi Filkovi. TASR to potvrdila Martina Kredatusová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) a hlavný ekonóm ministerstva financií bol nezvestný od 28. marca, kedy sa v Bratislave na rieke prevrátil s kamarátom v kanoe. Telo našli dnes príslušníci záchranných zložiek.



Tridsaťpäťročný Martin Filko nastúpil na čelo IFP v máji 2012. Mal vyštudované viaceré vysoké školy doma aj v zahraničí. Okrem iného radil ministrom financií Petrovi Kažimírovi i Jánovi Počiatkovi. Taktiež si jeho rady vypočuli minister školstva Eugen Jurzyca a minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Pôsobil aj ako poradca premiérky Ivety Radičovej.

Známa je jeho reforma cenotvorby liekov, ktorá priniesla výrazné úspory v nákladoch za lieky. Pár dní po voľbách predstavil spolu s Ľudovítom Ódorom a Štefanom Kiššom manifest Najlepší z možných svetov, v ktorom hovoria o koncepte hodnoty za peniaze vo verejnom sektore.



Smúti Inštitút finančnej politiky, Šefčovič aj Kažimír

"Predčasný odchod jedného z najtalentovanejších slovenských ekonómov a lídrov je bezpochyby veľkou stratou nielen pre IFP, ale pre celú slovenskú analytickú obec," uviedol na sociálnej sieti kolektív Inštitútu finančnej politiky. "Martin, my vieme, že Tvojim skutočným snom bolo, aby vo verejnom sektore pracovalo čo najviac čestných a motivovaných ľudí. My takí naďalej budeme. Ten sen je náš spoločný."



Úprimnú sústrasť rodine a najbližším vyjadril na sociálnej sieti aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. "Je to veľmi smutná správa pre všetkých, ktorí Martina poznali a pracovali s ním. Málokedy stretnete mladého človeka tak vzdelaného, rozhľadeného, pracovitého a vždy dobre naladeného. Martin bol nákazlivý optimista, ktorý veril a bol hrdý na svoju krajinu," dodal Šefčovič.



Strata Martina Filka zasiahla aj ministra financií Petra Kažimíra. "Martin Filko bol mojím najbližším spolupracovníkom, priateľom a kamarátom a jeho strata bolí osobne aj odborne," uviedol pre TASR Kažimír.

Ako riaditeľ Inštitútu finančnej politiky odviedol Filko podľa ministra spolu so svojím tímom prácu, ktorá je pre rezort financií nenahraditeľná a výsledky ktorej často verejnosť ani nevidí. "Inštitút, ktorý viedol, je unikátna inštitúcia v celom slovenskom verejnom sektore, a tak ako bol naň hrdý Martin, som naň hrdý aj ja. Martin bol vášnivý hľadač pravdy a vedel svoje názory nielen odborne vyargumentovať, ale vedel sa za ne aj vášnivo biť. S kýmkoľvek. Sám som mal niekoľkokrát tú česť, byť jeho súperom a oponentom. Martinov odchod je obrovská strata, pre rodinu, pre priateľov, pre mňa," dodal minister.