Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Podľa ZOJ je kandidátka Z. Ďurišová osobnosť s vysokým kreditom

Katarína Javorčíková Foto: TASR/Tomáš Halász

Tvrdí to prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Kandidátka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) na predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR Zuzana Ďurišová svojou doterajšou prácou, osobnými postojmi a súkromným životom preukázala, že je osobnosťou s vysokým odborným a morálnym kreditom. Tvrdí to prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

"Svoje názory nikdy nezmenila ani pod vplyvom šikanózneho správania a straty dlhoročnej špecializácie. Dokázala vyjadriť kritiku súčasných pomerov v súdnictve otvorene aj pred širokou verejnosťou a médiami. Ako riaditeľka Justičnej akadémie SR preukázala svoju schopnosť viesť široký kolektív ľudí," uviedla Javorčíková v stanovisku pre médiá. Sudcovia aj verejnosť podľa nej očakávajú, že novým predsedom NS SR bude osobnosť, ktorá ukončí doterajšie obdobie názorovej konfrontácie a polarizácie slovenských sudcov a vážnych pochybností o bezúhonnosti a apolitickosti súčasného predsedu NS SR. Ďurišová je sudkyňou od 1. júla 1992, v ten istý deň začala pracovať na NS SR.

Jediným protikandidátom Ďurišovej v májových voľbách je zatiaľ súčasný šéf NS SR Štefan Harabin. Za kandidáta ho navrhla Sudcovská rada NS SR. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) už avizoval, že ponúkne Súdnej rade SR svojho kandidáta na post nového šéfa NS SR.

Voľby predsedu NS SR, ktorý je zároveň aj predsedom Súdnej rady SR, budú 19. mája. Oprávnení môžu navrhovať kandidátov do 28. apríla. Súčasnému predsedovi NS SR aj Súdnej rady Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna. Podľa súčasných pravidiel ho volia členovia Súdnej rady. Novela ústavy, ktorá je predložená do Národnej rady SR vládnym Smerom-SD a KDH, navrhuje, aby funkcie predsedu NS SR aj Súdnej rady SR boli oddelené.