Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort dopravy vyzýva vodičov počas Dušičiek na opatrnosť, bude hmla

Foto: TASR/Michal Svítok
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Slovenský hydrometeorologický ústav v súvislosti s hmlou a zníženou viditeľnosťou vydáva výstrahu 1. stupňa.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Vodiči by mali počas Sviatku všetkých svätých venovať bezpečnosti na cestách zvýšenú pozornosť.

Vyzýva ich na to ministerstvo dopravy, podľa ktorého zvýšený pohyb áut i chodcov počas nadchádzajúcich sviatkov zvyšuje riziko dopravných nehôd.

"Slovensko má najviac nehôd v pomere k dĺžke svojej cestnej siete spomedzi okolitých krajín, a preto musíme dbať na prevenciu", zdôraznil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Na cesty sa podľa jeho slov v týchto dňoch vydávajú takzvaní sviatoční vodiči a mnohí podceňujú aj vplyv alkoholu. "Ale sychravé jesenné počasie a koncentrácia ľudí na relatívne malých priestoroch predstavujú riziko aj pre chodcov," upozornil Kóňa.

Preto je podľa neho namieste, aby všetci účastníci cestnej premávky boli nielen opatrnejší, ale aj tolerantnejší. Keďže v počte dopravných nehôd má Slovensko ešte stále čo zlepšovať, ministerstvo zároveň vyzýva vodičov, aby dbali o bezpečnosť na cestách nielen počas nadchádzajúceho predĺženého víkendu.

Meteorológovia varujú pred hmou.



Začiatok prvého novembrového dňa bude na celom Slovensku poznačený hmlou. Slovenský hydrometeorologický ústav v súvislosti s hmlou a zníženou viditeľnosťou vydáva výstrahu 1. stupňa.


Výstraha platí pre celé územie Slovenska v piatok (1.11.) od 03.00 h do 11.00 h. V tomto čase sa môže vyskytnúť hmla, pri ktorej bude dohľadnosť znížená na 100 až 300 metrov.


Meteorológovia preto vyzývajú na zvýšenú ostražitosť pri dopravných aktivitách.