Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Dva mesiace od vraždy Kuciaka a Kušnírovej sa spojilo šesť iniciatív

Nezabúdame! Foto: TASR Michal Svítok

Predstavitelia iniciatívy vysvetlili, že nevytvárajú žiadnu novú platformu, skôr im ide o vzájomnú podporu.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Dva mesiace po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa spojilo šesť iniciatív, z ktorých viaceré vznikli ako reakcia na tento čin. Občianske a profesionálne platformy v štvrtok zverejnili spoločné vyhlásenie. V ňom konštatujú, že výmena politických figúr nestačí a žiadajú zmenu politickej kultúry.

Symbolické spojenie oznámili iniciatívy Chceme veriť, Kultúrny reparát, Iniciatíva slovenských učiteľov, Nová Cvernovka, študentská iniciatíva Nie je nám to jedno a tiež Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. Predstavitelia iniciatívy vysvetlili, že nevytvárajú žiadnu novú platformu, skôr im ide o vzájomnú podporu.

„Chceme ukázať aj politikom, že tá vôľa spájať sa tu je a je veľmi potrebná, ak chceme presadiť nejakú zmenu v krajine, lebo keď každý budeme hrabať len na svojom piesočku, tak to nepôjde,“ vysvetlil Pavel Sibyla z iniciatívy Chceme veriť. Podľa Zuzany Mistríkovej z iniciatívy Kultúrny reparát nejde o to vyjadriť si solidaritu medzi sebou. „Chceli sme dať najavo, že každý, kto sa v tejto krajine zaujíma o veci verejné a snaží sa o ich zlepšenie, je niekto, kto je pre nás partnerom,“ uviedla Mistríková.

Vo vyhlásení iniciatívy vysvetľujú, že sa spájajú aj preto, aby ich bolo počuť vtedy, keď bude niekto potrebovať pomoc, či už pôjde o novinára, farmára alebo niekoho, kto bol označený za nepriateľa štátu len preto, že si plní svoje povinnosti. Vyjadrili i podporu organizátorom protestov Za slušné Slovensko a žiadajú, aby "politici prestali posúvať figúrky na šachovnici a aby začali podnikať konkrétne kroky pre hlbokú zmenu existujúcej politickej nekultúry". Doteraz podľa nich totiž nepodnikli kroky, ktoré by viedli k obnoveniu dôvery ľudí v štát.

Iniciatívy kritizujú spôsob, akým odchádza policajný prezident Tibor Gašpar, keď premiér a zastupujúci minister vnútra Peter Pellegrini (Smer-SD) pri jeho odvolaní vyhlásil, že ide o profesionálna na správnom mieste a odchádza len preto, že cez jeho osobu je vedený útok na bezpečnostné zložky štátu. Takéto vyjadrenie je neprijateľné, vysvetlila Zuzana Wienk z iniciatívy Chceme veriť.

"Pán Gašpar vedie políciu, ktorá asistovala prokuratúre pri mnohých prípadoch, ktoré sme mohli sledovať ako ochranný val pre mocných tohto štátu, aby mohli ostať nad zákonom a aby ich konanie nebolo potrestané," domnieva sa Wienk. Podľa iniciatív je skôr útokom na bezpečnosť krajiny vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a to, že práca novinára Kuciaka siahala príliš vysoko k mocným krajiny.