Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pätnásť pracovníkov detského centra psychológie dáva výpoveď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom výpovedí je hlboké pobúrenie z mocenských zásahov, ktorými má vedenie ústavu likvidovať centrum.

Bratislava 11. júna (TASR) - Pätnásť pracovníkov Detského centra Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) dáva výpoveď. Dôvodom je "hlboké pobúrenie z mocenských zásahov", ktorými má vedenie ústavu likvidovať centrum. Informovala o tom vedúca Detského centra Magdaléna Špotáková. Priatelia a podporovatelia Detského centra VÚDPaP budú proti zásahom protestovať pred budovou centra v Bratislave. Rodičia klientov centra napísali ministerstvu školstva aj poslancom školského výboru Národnej rady SR.

Špotáková poukazuje na neočakávané výpovede viacerým pracovníkom ústavu, ktoré prišli v priebehu mesiaca. "Medzi nimi psychológ, špeciálny pedagóg a sociálna poradkyňa, ktorých odbornosť a osobný vklad sú pre fungovanie takéhoto centra nevyhnutné. Ako dôvod výpovedí sú uvedené organizačné zmeny, tie však neboli s nikým z pracovníkov centra prerokované a dodnes nás s nimi nikto neoboznámil," uviedla Špotáková.

Dodala, že 15 ďalších pracovníkov VÚDPaP, ktorí zároveň tvoria tím Detského centra, dáva k 11. júnu výpoveď. "Dôvodom je hlboké pobúrenie z mocenských zásahov, ktorými vedenie ústavu likviduje celé oblasti poskytovanej starostlivosti a výrazne okliešťuje jedinečný, multidisciplinárny charakter nášho pracoviska. Za takýchto okolností nie sme schopní garantovať úroveň starostlivosti, ktorú od nás naši klienti právom očakávajú, preto sme sa rozhodli podať výpoveď," vysvetlila.

Rodičia klientov centra sa obrátili na ministerstvo školstva aj poslancov školského výboru Národnej rady SR. "Som zhrozená, že toto Detské centrum, dnes už viac pojmom ako len inštitúciou, je v ohrození zániku. Preto vás vyzývam, aby ste si uvedomili hodnotu Detského centra a nedopustili rozpustenie vzácnych ľudí, ktorí ho vybudovali," uviedla matka jedného z klientov centra a poukázala na výsledky centra v práci s deťmi.

VÚDPaP patrí medzi priamo riadené organizácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Detské centrum Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie je jedným z mála pracovísk, ktoré poskytuje široké spektrum diagnostických, terapeutických a rehabilitačných služieb pre detských klientov s rôznym typom problémov a postihnutí," pripomína Špotáková. Centrum prijíma deti z celého Slovenska už 28 rokov. Jeho súčasťou je škôlka, v ktorej sú úspešne vzdelávané zdravé deti spoločne s postihnutými.

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) po pondelkovom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport potvrdila, že v ústave došlo ku pracovno-právnemu sporu, "ktorý sa eskaloval prostredníctvom dvoch skupín." Lubyová pripomenula, že VÚDPaP má vlastnú právnu subjektivitu a jeho riaditeľ je štatutár a vystupuje ako zamestnávateľ voči zamestnancom. "Pokiaľ ide o riešenie pracovno-právneho sporu, ministerstvo školstva nemá možnosť vstupovať do tohto sporu, pretože tie sa musia riešiť v súlade s platnými legislatívnymi pravidlami," povedala ministerka. Zároveň si myslí, že by bolo najlepšie, keby sa obe strany dohodli a neeskalovali problém.

Lubyová potvrdila, že sa stretne s riaditeľom ústavu, aby jej poskytol aktuálne informácie. "Potom určíme ďalšie kroky, ako ďalej postupovať." Zároveň potvrdila, že ministerstvo ako zriaďovateľ VÚDPaP má právo vymenovať alebo odvolať riaditeľa.

Členovia školského výboru NR SR počas pondelkového zasadnutia schválili, že budúci pondelok (18.6.) uskutočnia v ústave poslanecký prieskum.