Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dve tretiny Slovákov veria, že zdravý úsmev prispieva k vývoju detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prieskum tiež ukázal, že najdôležitejším a najčastejším základným impulzom, prečo sa dieťa usmieva, sú jeho rodičia, ich postoj k dieťaťu a celkové zázemie.

Bratislava 26. marca (TASR) - Až 98 percent Slovákov je presvedčených, že frekvencia, s akou sa dieťa usmieva, má vplyv na jeho vývin. Viac ako dve tretiny respondentov pripúšťajú, že nezdravý chrup môže negatívne ovplyvniť psychický vývin dieťaťa. Kľúčovú úlohu úsmevu pre celkový harmonický vývin dieťaťa v súvislosti so zdravým chrupom potvrdzujú závery prieskumu agentúry STEM/MARK.

Prieskum tiež ukázal, že najdôležitejším a najčastejším základným impulzom, prečo sa dieťa usmieva, sú jeho rodičia, ich postoj k dieťaťu a celkové zázemie. Psychologička Gabriela Herényiová, ktorá sa ako školská psychologička už 25 rokov venuje deťom a ich rodičom, to potvrdzuje: "Sama sa vo svojej praxi stretávam s tým, že mojim klientom často chýbali emócie u ich rodičov a sami potom mali problémy dávať ich najavo. Viac ako materiálne zabezpečenie potrebovali deti cítiť, že sú svojimi rodičmi milované, dostávajú od oboch dostatočnú dávku pozitívnych emócií vrátane pohladenia alebo objatia, dostatočnú dávku pozornosti, ako aj pocitov istoty a bezpečia v rodine. Okrem absencie tejto prvotnej motivácie môže byť jednou z bariér úsmevu v určitom veku tiež nezdravý chrup."

K peknému detskému úsmevu, ako aj k ďalšiemu plnohodnotnému vývinu, sú podľa mienky slovenskej verejnosti dôležité správne návyky dentálnej hygieny, ktoré podľa 81 % získajú deti jedine doma od rodičov. Ďalším dôležitým preventívnym prvkom sú pravidelné návštevy zubného lekára, s čím súhlasí 67 % opýtaných a 57 % respondentov si myslí, že ak má dieťa usmievavé detstvo, bude v dospelosti sebavedomejšie.

"Ak dieťa prežíva svoje detstvo v spokojnosti a usmieva sa, je to jasnou známkou toho, že je od rodičov správne emočne vedené. Získava kladné emočné programovanie, ktoré je základom pre jeho šťastie a radosť v dospelosti," dopĺňa Herényiová.

Približne 65 % respondentov sa domnieva, že nezdravý detský chrup sa môže negatívne premietnuť do psychického vývinu dieťaťa. Takmer polovica opýtaných však nevidí súvislosť medzi zdravým detským chrupom a tým, ako často sa dieťa usmieva, hoci sa tu dá vysledovať priama linka.

"Ak má dieťa pokazené zúbky a je to viditeľné, bude mať väčší strach prejaviť sa v kolektíve a hrozia mu tiež rôzne posmešky od detí naokolo, často šikanovanie a ponižovanie pred rovesníkmi. Bude mať pravdepodobne blok správať sa prirodzene, usmievať sa a bude trpieť určitou sebakontrolou, ktorá mu, bohužiaľ, zostane až do dospelosti. Z takéhoto dieťaťa sa môže ľahko stať utiahnutý jedinec, ktorý bude mať problém s vyjadrovaním svojich názorov a nebude sa vedieť prirodzene správať v spoločnosti," uzatvára Herényiová.