Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

DZURINDA: Európska únia musí dospieť na senior partnera USA

Mikuláš Dzurinda v relácii TABLET.TV. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v najnovšom vydaní relácie CD KLUB je slovenský politik, bývalý predseda vlády SR a súčasný prezident Wilfried Martens Centra pre európske štúdie Mikuláš Dzurinda.

Bratislava 27. februára (TABLET.TV) – Európskej únii sa nedarí odpovedať na mnohé kľúčové celospoločenské témy, ktorými ľudia žijú, jednotlivé štáty sa boja ísť cestou reforiem a výsledkom je rastúci problém. „Čelíme historickej kríze,“ uviedol v diskusii s Pavlom Demešom bývalý dvojnásobný slovenský premiér, aktuálne prezident think - tanku Európskej ľudovej strany (EPP), Wilfried Martens Centra pre európske štúdie, Mikuláš Dzurinda.

Ďalšími momentmi, ktoré podľa názoru M. Dzurindu narúšajú kondíciu EÚ, sú mohutná imigrácia do krajín EÚ, vonkajšie, globálne faktory a mohutný technologický rozvoj. „Bill Gates hovorí, že roboty budú platiť dane. Možno to vyzerá na prvý pohľad ako science - fiction, ale mnohí ľudí to cítia. Že globalizácia a mohutný technologický rozvoj ohrozujú ich rodinné firmy,“ poznamenal Dzurinda. Dodal, že ide o zmes subjektívnych, ale aj objektívnych faktorov, ktoré spolupôsobia na verejnú mienku v únii.

Podľa M. Dzurindu v európskom spoločenstve ešte stále pretrvávajú obavy v súvislosti s implementáciou reforiem pri riešení krízových situácií. „Neriešime reformy, bojíme sa reforiem, pretože sú bolestivé, a tak sme sa dostali do stavu, keď rastie hnutie odporu voči demokratickým inštitúciám a proti liberálnej demokracii vôbec.“

Mikuláš Dzurinda sa domnieva, že monumentalita príležitosti na zlepšenie súčasného stavu EÚ aj v súvislosti vo vzťahu k Spojeným štátom americkým spočíva predovšetkým v možnosti ukázať schopnosť riešiť naše vlastné problémy vlastnými silami a prostriedkami. „Nestačí byť iba ekonomickou veľmocou, ale musíme dospieť na senior partnera Spojených štátov amerických,“ priblížil víziu na zlepšenie politickej spolupráce Európy s Amerikou. Na strane druhej, podľa mienky M. Dzurindu, Spojené štáty musia aj naďalej predstavovať rolu lídra – musia koordinovať, manažovať spoluprácu krajín severoatlantickej aliancie.

Pozrite si najnovšie vydanie relácie CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťom.