Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: BARTOLO: Pri podpore mladých talentov treba prijímať opatrenia

Na snímke sprava minister školstva a zamestnanosti Malty Evarist Bartolo, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics a prezident European Council for High Ability Péter Csermely počas tlačovej besedy po otvorení podujatia v oblasti vzdelávania – Konferencia o podpore rozvoja talentu 12. septembra 2016 v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: TASR Pavel Neubauer

V rámci dnešnej konferencie o podpore a rozvoji talentu to uviedol maltský minister školstva a zamestnanosti Evarist Bartolo.

Bratislava 12. septembra (TASR) – V oblasti podpory a vyhľadávania mladých talentovaných ľudí je dôležité prijímať opatrenia nielen na úrovni vzdelávacieho systému, ale aj na ekonomickej a sociálnej úrovni. V rámci dnešnej konferencie o podpore a rozvoji talentu to uviedol maltský minister školstva a zamestnanosti Evarist Bartolo. Upozornil, totiž že viac ako 22 miliónov detí v Európskej únii žije v zlých sociálnych podmienkach.



"Keď chceme podporovať rozvoj talentu našich detí, tak musíme prijímať opatrenia na sociálnej aj ekonomickej úrovni," uviedol maltský minister. Preto treba zapojiť do podpory mladých talentov aj ministerstvá financií. Opatrenia však sú nevyhnutné podľa neho prijímať aj v oblasti vzdelávacieho procesu. "Budúcnosť závisí od toho ako sa podarí zladiť to, čo sa deje vo formálnom a neformálnom vzdelávaní,“ dodal. Bartolo zdôraznil, že na rozvíjanie talentu nestačí len to, aby deti sedeli a počúvali v školách. „Musíme zladiť to, čo sa deje v školách aj mimo nich,“ uviedol s tým, že tradičné školy nerozvíjajú talenty, ale ich ho skôr ničia.

Jednou z najväčších úloh v EÚ je podľa eurokomisára pre vzdelávanie kultúru, mládež a šport Tibora Navracsicsa rozvíjanie osobností talentovaných mladých ľudí. Z tohto pohľadu Európa podľa neho stojí pred úlohou, ako spraviť vzdelávací systém flexibilnejším, aby sa neplytvalo talentovanými ľuďmi v EÚ.



Podľa slovenského ministra školstva Petra Plavčana v rámci podpory mladých talentov rezort školstva pripravil viacero výziev. Ide napríklad o výzvu v rámci ktorej môžu školy žiadať asistentov učiteľov, špeciálnych pedagógov, ktorí napomôžu učiteľovi, aby mal dostatok času pre všetkých žiakov. „V triede bude zúčastnených viac pedagógov, ktorí napomôžu tomu, aby sa vyhľadával talent a aby ho bolo možné rozvíjať,“ dodal. Rezort školstva taktiež uvažuje nad otvorením štátneho vzdelávacieho programu. Učitelia by tak podľa Plavčana mali pri učení otvorenejšie ruky.