Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

E. Červeňáková chce zvýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek

Na snímke vľavo Elena Červeňáková (OĽaNO) a vpravo Natália Milanová (OĽaNO) skladajú poslanecký sľub počas 26. schôdze NR SR, 30. januára 2018 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Súčasný nedostatok sestier je do značnej miery spôsobený nedostatočným odmeňovaním spravidla kvalifikovanejších a skúsenejších sestier a pôrodných asistentiek, tvrdí poslankyňa.

Bratislava 13. júna (TASR) - Zmeniť názov "sestra" na "registrovaná sestra" a zvýšiť platy sestier. To je cieľom pozmeňujúceho návrhu, ktorý k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v stredu predložila opozičná poslankyňa Elena Červeňáková (OĽaNO).

Navrhuje, aby sa registrovaným sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré získali odbornú spôsobilosť na výkon odborných pracovných činností, zvýšil plat z 0,81 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve SR na úroveň priemernej mzdy. V prípade tzv. certifikovanej sestry a certifikovanej pôrodnej asistentky má ísť o zvýšenie z 0,85 násobku na 1,1 násobok. Špecializovaným sestrám a pôrodným asistentkám má mzda stúpnuť z 0,96 násobku na 1,2 násobok a sestrám a pôrodným asistentkám s pokročilou praxou z úrovne priemernej mzdy na jej 1,2 násobok.

"Súčasný nedostatok sestier je do značnej miery spôsobený nedostatočným odmeňovaním spravidla kvalifikovanejších a skúsenejších sestier a pôrodných asistentiek. Stovky, ak nie tisícky sestier sa po získaní praxe či vyššej kvalifikácie rozhodlo vykonávať svoje povolanie v zahraničí len z dôvodu lepšieho finančného ohodnotenia," argumentuje Červeňáková.

Zmenu názvu sestra na registrovaná sestra odôvodňuje poslankyňa odporúčaním Európskej federácie sestier, ktorá definuje štyri skupiny zdravotníckych profesionálov v ošetrovateľskej praxi - registrované sestry, sestry špecialistky, sestry s pokročilou praxou a zdravotníckych asistentov. "Podľa údajov OECD patrí Slovensko medzi krajiny s najnižším počtom sestier na 1000 obyvateľov," upozornila Červeňáková s tým, že zlepšovanie nelichotivých štatistík prostredníctvom premenovania zdravotníckych asistentov na sestry tento problém ani zďaleka nevyrieši.

Ešte v máji totiž parlament rozhodol, že zdravotnícki asistenti sa od septembra budú nazývať praktické sestry. "Názov praktická sestra zodpovedá ich kompetenciám a zaradeniu. Cieľom premenovania je zlepšiť pre absolventov stredných zdravotníckych škôl ich spoločenské postavenie, a tým zvýšiť záujem o toto povolanie," povedal vtedy šéf Výboru NR SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS). V systéme podľa jeho informácií ostáva pracovať len desať percent takýchto absolventov. Praktické sestry by podľa jeho slov mohli študovať aj na vysokej škole, ale už popri zamestnaní.