Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Polícia má pomáhať a chrániť najmä slušných občanov, tvrdí E. Jurinová

Erika Jurinová. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová sa vo svojej interpelácii pýta aj na preverovanie a postup pri vydávaní povolení na pobyt pre občanov krajín mimo EÚ, hlavne z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Bratislava 3. marca (TASR) - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by sa mal vyjadriť k medializovanému februárovému incidentu medzi bývalým policajtom a ďalším vodičom, ktorí na seba zaútočili na bratislavskej križovatke. Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) totiž podala na ministra Kaliňáka interpeláciu. Polícia už v tomto prípade začala trestné stíhanie pre výtržníctvo a poškodzovanie cudzej veci.

"Polícia má pomáhať a chrániť najmä slušných občanov. Médiá však nedostali odpoveď na to, či obaja účastníci incidentu boli prepustení z policajnej stanice v rovnakom čase. Zároveň existuje podozrenie, že policajti zaobchádzali s pánom Ľ. S., ktorý je ich bývalým kolegom, lepšie, hoci bol pravdepodobne iniciátorom celého incidentu," uviedla Jurinová. V civilizovanej krajine by sme však podľa jej slov mali byť citliví na to, aby napadnutému bola poskytnutá náležitá pomoc a s agresorom sa nezaobchádzalo ako v rukavičkách.

Denník Sme informoval, že najskôr 32-ročný vodič BMW zostal pri odbočovaní stáť v križovatke na priechode pre chodcov, čím prekážal v premávke. Bývalý policajt, ktorý šoféroval Bentley, "vystúpil z vozidla, oslovil vodiča BMW a vzápätí ho fyzicky napadol. Vodič BMW potom so svojím autom niekoľkokrát narazil do zadnej a prednej časti vozidla Bentley," opísal pre denník incident policajný hovorca Michal Szeiff. Oboch šoférov po vypočutí na policajnej stanici prepustili, vyšetrovanie bude pokračovať.

Bývalý policajt odmieta, že by útočil prvý. "On napadol mňa. Podal som trestné oznámenie," uviedol s tým, že luxusné auto nebolo jeho, ale mal ho požičané od klienta.

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová sa vo svojej interpelácii pýta aj na preverovanie a postup pri vydávaní povolení na pobyt pre občanov krajín mimo EÚ, hlavne z krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Tieto otázky súvisia s podnikateľskými aktivitami spoločností zameraných na vybavovanie víz a povolení na pobyt. "V obchodnom registri je zapísaných mnoho spoločností s ručením obmedzeným, ktorých majitelia majú trvalý pobyt v Rusku, Kazachstane a na Ukrajine. Pri spoločnostiach s dlhšou podnikateľskou históriou však z publikovaných účtovných uzávierok vidno, že okrem roku ich vzniku nevykonávajú žiadnu podnikateľskú činnosť," dodala.