Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

E. KUKAN: Cyprus sa ako predsednícka krajina EÚ veľmi neblysla

Eduard Kukan Foto: TASR

Prímerie sa podarilo uzavrieť vďaka sprostredkovateľskej misii Egypta. Boje trvali osem dní a padlo v nich 162 Palestínčanov a päť Izraelčanov.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Cyprus, ktorý koncom roka odovzdáva polročné predsedníctvo v Európskej únii, sa na tomto poste veľmi neblysol. Myslí si to europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan.

Ako vysvetlil, do čela európskej dvadsaťsedmičky sa dostal v období, keď nebol v najlepšej kondícii. "Mali doma veľmi vážne finančné problémy. Tie bolo treba riešiť a neostávalo mnoho času na to, aby sa angažovali v iných veciach, ktoré Európa potrebovala," vysvetlil. Ostrovná krajina požiadala o záchranný úver koncom júna po tom, ako sa jej banky dostali v dôsledku vysokej previazanosti s gréckym dlhom do problémov. Predbežná suma na záchranu cyperských bánk bude známa 7. decembra, táto pomoc by však nemala presiahnuť 10 miliárd eur.

Do predsedníckej funkcie nastupuje začiatkom budúceho roka Írsko, od ktorého sa podľa Kukana očakáva, že bude aktívnejšie ako jeho predchodca. Slovensko si túto pozíciu vyskúša v druhej polovici roku 2016. "S prípravami treba začať už teraz, aby sme dôstojne obstáli v tejto funkcii," upozornil.

Kukan sa vyjadril aj k nedávnemu vojenskému konfliktu medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Ako pripomenul, poslanci Európskeho parlamentu (EP) ostro kritizovali výkon Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorá mala byť podľa nich pri riešení tejto otázky aktívnejšia.

Prímerie sa podarilo uzavrieť vďaka sprostredkovateľskej misii Egypta. Boje trvali osem dní a padlo v nich 162 Palestínčanov a päť Izraelčanov.

"EÚ prispieva najväčšou čiastkou na pomoc tejto oblasti, je jedným z najväčších donorov," upozornil. EP teší uzavreté prímerie, avšak zároveň očakáva, že sa dlhoročný blízkovýchodný konflikt posunie k jeho definitívnemu mierovému vyriešeniu.