Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

E. TOMÁŠ: Matke Natálie sa vyhrážajú, je to organizovaný útok na vládu

Erik Tomáš Foto: TASR - Andrej Galica

Hovorkyňa opozičnej SaS K. Svrčeková v reakcii na slová poslanca E.Tomáša (SMER-SD) uviedla, že práve on vyrába koalično-opozičný spor. Matka Natálie dnes podala trestné oznámenie na poslanca Tomáša.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Matke Natálie z resocializačného centra Čistý deň v Galante sa ľudia v jej okolí vyhrážajú a donútili ju dnes podať trestné oznámenie na poslanca NR SR Erika Tomáša (Smer-SD) za to, že na minulotýždňovej tlačovej konferencii citoval z listu Natálie údajne bez jej súhlasu. Vyplynulo to z dnešných vyjadrení Tomáša, ktorý apeluje na skončenie klamstiev okolo prípadu Čistý deň.

"To čo predvádzajú predstavitelia SaS, je neakceptovateľné a za hranicou štandardného politického súboja. Od začiatku to pôsobí ako organizovaný útok na vládu a po včerajšku sa to potvrdilo," povedal Tomáš s tým, že je politik, ktorý nechce a nebude klamať. "Matke Natálie nič nezazlievam, nehnevám sa na ňu a odkazujem, že má u mňa kedykoľvek dvere otvorené, a rovnako aj jej dcéra," uistil.

Tomáš potvrdil, že sa v stredu (28. 9.) s matkou Natálie Drahomírou stretol. "Sama o to požiadala. Urobil som to, čo som sľúbil, že sa stretnem so všetkými aktérmi kauzy. Hneď na začiatku rozhovoru mi povedala, že na mňa nechce ani nikdy nechcela podať trestné oznámenie. Pre mňa bola téma uzavretá," popisoval udalosti Tomáš.

Poslanec uviedol, že potom sa asi 90 minút bavili o samotnom prípade. "Na záver som povedal, že o tomto stretnutí chcem informovať médiá cez status na sociálnej sieti, ale neurobím tak bez toho, kým mi matka Natálie neschváli každú jednu vetu a každé slovo. Predpokladal som, čo sa môže diať, preto som si dával pozor," vysvetlil svoje konanie Tomáš. Vyhlásenie o stretnutí podľa jeho slov spísali spolu s Drahomírou, pričom ona sama mala trvať na vete, že nikdy nechcela ani nechce podať na Tomáša trestné oznámenie.

"Po napísaní vyhlásenia som matke Natálie dvakrát to vyhlásenie prečítal, prečítala si ho aj ona už za prítomnosti dvoch svedkov a následne za prítomnosti dvoch svedkov môj status podpísala," konštatoval Tomáš a novinárom ukázal list papiera, na ktorom je text statusu a tvrdenie, že tento status zodpovedá obsahu rozhovoru. Podpísaní sú Tomáš aj Drahomíra.

Večer po ich stretnutí aktivistka Monika Kozelová rozoslala do médií tlačovú správu, kde tvrdila, že Tomáš o trestnom oznámení zavádzal a že na stretnutí nevedel matke ani doložiť písomne povolenie na zverejnenie listu Natálie. "O trestnom oznámení som nezavádzal, dôkazom je podpísaný status. Písomný súhlas na zverejnenie listu som matke nepredložil, lebo si ho nepýtala. Tu je písomný súhlas Natálie so zverejnením listu," ukázal Tomáš ďalší doklad novinárom.

Po Kozelovej tlačovej správe sa chcel Tomáš Drahomíry opýtať, či naozaj chce podať na neho trestné oznámenie. Najskôr sa mu s ňou spojiť nepodarilo, okolo 21.00 h sa mu však Drahomíra ozvala telefonicky sama. "Plakala. Povedala, že o našom rozhovore nechce klamať, ale ľudia okolo nej sa jej vyhrážajú, že ak nepodá trestné oznámenie, nechajú ju v tom samú a už nebudú môcť pomôcť. Ospravedlnila sa mi s tým, že mi toto nemôže urobiť, že mi zavolá dnes ráno o 8.00 h a všetko uvedie na pravú mieru. Dnes ráno sa však už neozvala," zdôraznil Tomáš. Drahomíra dnes ráno na Tomáša trestné oznámenie podala.

"Kto je údajná aktivistka Monika Kozelová? Je to apolitická osoba? Je to asistentka podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej (SaS), má zmluvu s Kanceláriou Národnej rady SR a zároveň kandidovala vo voľbách za SaS. Kto otvoril a neuveriteľným spôsobom nafúkol túto citlivú tému? Natália Blahová z SaS. Kto okydáva cez médiá? Poslanci za SaS. Kruh je uzavretý. Chcem organizovanej bande SaS povedať, že nič a nikto ma nezastaví pri hľadaní pravdy nech už je akákoľvek," uzavrel poslanec.

Tomáš sa pred dvoma týždňami stretol najskôr s vedením resocializačného centra, a to v deň, keď zorganizovali tlačovú konferenciu. Za tento krok čelil ostrej kritike opozície.

Svrčeková: Asistentka Kozelová je dlhoročná aktivistka

Asistentka podpredsedníčky Národnej rady Monika Kozelová je dlhoročná aktivistka, ktorá nešťastnej a dezorientovanej matke Natálie ponúkla svoju pomoc a tá ju aj prijala,“ reagovala na vyjadrenia poslanca Tomáša hovorkyňa strany SaS Katarína Svrčeková. Tomáš podľa hovorkyne SaS iba nahovára verejnosti, že hľadá pravdu.

Avšak jeho narážky, že to môže byť práve aktivistka Kozelová, kto matku zastrašuje a núti ju robiť kroky proti nemu, nie sú hľadaním pravdy, ale podlou vypočítavosťou. Dôrazne ho žiadame, aby krotil svoju zranenú samoľúbosť, nevymýšľal si neexistujúce sprisahania proti sebe a nezraňoval ľudí, ktorí už beztak trpia tým, že sa nemôžu dovolať spravodlivosti,“ doplnila Svrčeková.

SaS odmieta, že útočí na vládu

SaS odmietla, že v kauze útočí na vládu. „Poslankyňa Blahová a strana SaS zodpovednosť za danú situáciu nikdy neprisúdila vysokým predstaviteľom štátu, pretože by to bolo kontraproduktívne,“ vysvetlila Svrčeková, podľa ktorej vyrába zo záležitosti opozično-koaličný spor práve Tomáš.

A robí to z jediného dôvodu, lebo sa prezradilo, že poskytoval rady vedeniu resocializačného centra Čistý deň. Za toto zjavné faux pas teraz v panike kope okolo seba,“ doplnila SaS s tým, že naďalej trvajú na tom, že by sa mal poslanec Tomáš vzdať mandátu.

Trestné oznámenie na poslanca Tomáša doručila na prokuratúru

Matka bývalej chovankyne centra Čistý deň Natálie dnes osobne doručila do podateľne Generálnej prokuratúry (GP) SR trestné oznámenie na poslanca NR SR Erika Tomáša. Potvrdila to hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová. Matka sa domnieva, že Tomáš mohol spáchať trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa a trestný čin neoprávneného porušenia tajomstva listiny alebo inej písomnosti tým, že nemal súhlas zákonného zástupcu na citovanie z listu Natálie na tlačovej konferencii 23. septembra.

Generálna prokuratúra zároveň potvrdila, že matka Natálie, Drahomíra K. sa dnes stretla s námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrom Šufliarskym. „Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek vyhovel žiadosti o stretnutie, nakoľko ide o medializovaný prípad, v ktorom ide o podozrenie zo závažnej trestnej činnosti, ktorej poškodenou a obeťou má byť maloletá osoba,“ ozrejmila Predajňová. Matka Natálie poskytla Šufliarskemu relevantné informácie, ktoré budú podkladom pre uplatnenie pôsobnosti prokurátorov v trestnej aj v netrestnej oblasti.