Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

ECAV podporuje podanie GP na preskúmanie ústavnosti núdzového stavu

Na archívnej snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR - Martin Baumann

Predsedníctvo ECAV na Slovensku vníma iniciatívu generálneho prokurátora a podnecovateľov za vítanú a potrebnú.

Bratislava 25. marca (TASR) - Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku podporuje podanie generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku na Ústavný súd (ÚS) SR, aby preskúmal ústavnosť obmedzení základných práv a slobôd v súvislosti s predĺžením núdzového stavu. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka ECAV na Slovensku Jana Nunvářová.

"Ako predstavitelia cirkvi citlivo vnímame najmä tú časť, v ktorej podľa názoru generálneho prokurátora zákaz slobody pohybu a pobytu zasahuje aj do iných práv a slobôd občanov, ktoré sú garantované Ústavou Slovenskej republiky," spresnili.

V tejto súvislosti sledujú iniciatívu desaťčlennej skupiny podnecovateľov na čele s Jánom Figeľom. Tí tvrdia, že zákaz verejných bohoslužieb a obradov v kostoloch predstavuje neoprávnený zásah do slobody náboženského vyznania a viery. Žilinku požiadali, aby ich podnet postúpil ÚS SR.

Predsedníctvo ECAV na Slovensku vníma iniciatívu generálneho prokurátora a podnecovateľov za vítanú a potrebnú. "Sme presvedčení o tom, že ani v časoch núdzového stavu by nemalo byť zasahované do základných práv a slobôd a mali by byť dodržiavané princípy právneho štátu," spresnilo predsedníctvo.