Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Zbor biskupov: Za posledných 10 rokov sme stratili 29.343 evanjelikov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zbor biskupov sa bude výsledkom sčítania obyvateľov zaoberať a venovať sa mu detailnejšie.

Bratislava 20. januára (TASR) - Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku je druhou najpočetnejšou skupinou obyvateľov z hľadiska vyznania. Obyvatelia hlásiaci sa k ECAV predstavujú 5,27 percenta (286.907 osôb). Pokles o 0,5 percentuálneho bodu nepredstavuje relatívne veľký úbytok, konštatuje na margo výsledkov sčítania obyvateľov 2021 Zbor biskupov ECAV.

Zbor biskupov sa bude výsledkom sčítania obyvateľov zaoberať a venovať sa mu detailnejšie. "Budeme čakať na rozšírené výsledky od Štatistického úradu SR, ktoré nám povedia viac o štruktúre, rozmiestnení a ďalších dôležitých ukazovateľoch našej evanjelickej komunity," konštatuje zbor biskupov.

"Teší nás, že sa výrazne spomalil pokles počtu členov pri predchádzajúcom sčítaní. Zároveň treba jednoznačne skonštatovať, že za posledných desať rokov sme stratili 29.343 evanjelikov. Tento stav nemôže tešiť nikoho z nás a je pre nás veľkou misijnou a pastorálnou výzvou," uviedol zbor biskupov ECAV. Situáciu, aj vzhľadom na neustále stúpajúce počty obyvateľov bez vyznania, vnímajú ako vážnu. "Je to impulz spojiť sily všetkých členov ECAV, k vydávaniu dobrého svedectva viery a viesť všetky generácie k evanjelickému kresťanskému životu," doplnil zbor biskupov. Zároveň sa poďakovali všetkým, ktorí sa prihlásili k svojmu vierovyznaniu.

Najviac, až 55,8 percenta obyvateľov (3,04 milióna), si v rámci vlaňajšieho Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 uviedlo rímskokatolícke náboženské vyznanie. Z hľadiska početnosti potom nasleduje evanjelické s 5,3 percenta (287.000) a gréckokatolícke so štyrmi percenta (218.000). Štvrté miesto patrí kalvínskemu vyznaniu (1,6 percenta). Všetky ostatné náboženské vyznania majú podiely menšie ako jedno percento. Druhou najpočetnejšou skupinou je však skupina bez náboženského vyznania. Takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 percenta, uviedlo, že je bez náboženského vyznania.