Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Eduard Kukan je na čele volebnej pozorovateľskej misie EÚ v Ugande

Eduard Kukan Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Podľa Kukana stoja Uganďania zoči-voči rozhodujúcim momentom v histórii svojej krajiny.

Brusel 15. januára (TASR) - Slovenský europoslanec Eduard Kukan dnes oznámil, že začína svoje pôsobenie v hlavnom meste Ugandy ako hlavný predstaviteľ pozorovateľskej misie EÚ počas nadchádzajúcich volieb v tejto krajine. Únia na pozvanie ugandskej vlády vysiela svojich zástupcov na monitorovanie prezidentských, parlamentných a miestnych volieb, ktoré sú naplánované na 18. februára.

Podobné pozorovateľské misie v Ugande prebehli aj v rokoch 2006 a 2011. Najnovšie monitorovanie EÚ označuje za vyjadrenie svojho trvalého záväzku podporovať dôveryhodné, transparentné a inkluzívne voľby v tejto východoafrickej krajine.

Kukan sa stal hlavným predstaviteľom volebnej pozorovateľskej misie v Ugande, do ktorej sa zapojí viac ako 120 pozorovateľov zo všetkých členských štátov EÚ a z Nórska. Do tejto funkcie ho vymenovala v decembri 2015 šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

"Uganda sa pripravuje na svoje tretie všeobecné voľby. Verím, že nadchádzajúce voľby budú transparentné a pokojné a budú ďalej upevňovať demokraciu. Som presvedčená, že pod vedením šéfa pozorovateľskej misie Eduarda Kukana bude volebná pozorovateľská misia EÚ dôležitým príspevkom k priebehu tohto volebného procesu," uviedla v tejto súvislosti Mogheriniová.

Samotný Kukan odkázal, že pozorovateľská misia EÚ "je pripravená poskytnúť nezávislé a nestranné posúdenie volieb". "Pozorne budeme sledovať všetky fázy volieb vrátane kampane a budeme transparentne spolupracovať so všetkými zúčastnenými stranami," povedal.

Podľa Kukana stoja Uganďania zoči-voči rozhodujúcim momentom v histórii svojej krajiny. Priznal, že k členom pozorovateľskej misie sa dostali správy o možnom násilí počas volieb, ako aj obavy o dodržanie rovnoprávnosti kandidátov v prístupe k médiám a tiež o presnosť voličských zoznamov.

"Od môjho príchodu do Kampaly som sa stretol so širokou škálou partnerov vrátane volebnej komisie, s ktorými sme diskutovali o dôležitosti transparentnosti a zapojenia sa občanov do volebného procesu,"
informoval Kukan z hlavného mesta Ugandy.

V priebehu tohto týždňa bolo do miest po celej Ugande nasadených 30 dlhodobých pozorovateľov, ktorí sa stretávajú so všetkými zainteresovanými stranami vrátane predstaviteľov vlády a volebných úradníkov, kandidátov a zástupcov politických strán, ako aj s členmi občianskej spoločnosti, voličmi a médiami. Ďalších okolo 80 krátkodobých pozorovateľov sa deň pred voľbami pripojí k tejto misii, aby dohliadali na hlasovanie a sčítavanie hlasov.

Cieľom misie EÚ je vykonať komplexnú analýzu volebného procesu na základe dlhodobého sledovania. Analýza sa bude zaoberať právnym rámcom, prácou organizátorov volieb, úlohou štátnych orgánov a občianskej spoločnosti, aktivitami počas kampane, financovaním kampane, správaním médií, hlasovaním a sčítaním hlasov, spracúvaním sťažností a odvolaní ako aj samotným vyhlásením výsledkov.

Europoslanec Kukan po voľbách na tlačovej konferencii odprezentuje predbežné vyhlásenie pozorovateľskej misie.