Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

NRSR: Ústavnoprávny výbor odporučil schváliť zákon o eGovernmente

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nová právna norma nenahrádza už existujúce predpisy. Jej podstatou je ustanoviť elektronickú formu komunikácie občanov a podnikateľov so štátom ako nosného spôsobu vzájomnej komunikácie.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Zákon o eGovernmente, ktorý má znížiť byrokraciu pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom, je o kúsok bližšie k schváleniu. Parlamentný ústavnoprávny výbor ho dnes odporučil plénu prijať.

Informatizácia verejnej správy sa podľa ministerstva financií dostáva do fázy prevádzkovania prvých reálnych projektov. To si však vyžaduje zodpovedajúcu legislatívnu podporu. Práve vymedzenie legislatívnych pravidiel pre elektronizáciu verejnej správy je cieľom navrhovaného zákona o eGovernmente.

Nová právna norma nenahrádza už existujúce predpisy. Jej podstatou je ustanoviť elektronickú formu komunikácie občanov a podnikateľov so štátom ako nosného spôsobu vzájomnej komunikácie. "Pre každý štátny orgán zavádza povinnosť prijať od občana podanie alebo žiadosť v elektronickej podobe," zdôraznil v tejto súvislosti štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Súčasťou návrhu je zavedenie nástrojov ako zaručená konverzia dokumentov, elektronické schránky pre doručovanie písomností či elektronické podanie.