Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Lajčák rokoval v Káhire o prehĺbení spolupráce s Egyptom

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Lajčák a jeho egyptský rezortný partner na záver spoločného rokovania podpísali bilaterálnu dohodu o spolupráci v oblasti vedy, školstva, kultúry a športu.

Káhira 29. augusta (TASR) – Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák navštívil v nedeľu Egypt, kde rokoval s egyptským ministrom zahraničných vecí Sámihom Šukrím a s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Ahmadom Abúlom Ghajtom.

Lajčák a jeho egyptský rezortný partner na záver spoločného rokovania podpísali bilaterálnu dohodu o spolupráci v oblasti vedy, školstva, kultúry a športu. Podpis tejto zmluvy podľa šéfa slovenskej diplomacie vyjadruje záujem oboch krajín prehĺbiť existujúce priateľské vzťahy a premietnuť ich do ďalších konkrétnych oblastí.

Na rokovaní s generálnym tajomníkom LAŠ sa Lajčák venoval najmä situácii v problémových krajinách Blízkeho východu a v Severnej Afrike. Z pozície predstaviteľa predsedníckej krajiny Rady EÚ hovoril aj o migračnej kríze a boji proti terorizmu. V oboch týchto oblastiach by bolo podľa Lajčáka potrebné zintenzívniť vzájomnú spoluprácu medzi EÚ a LAŠ.

Slovenský minister počas pobytu v Káhire navštívil aj detskú onkologickú nemocnicu, kde odovzdal symbolický šek v hodnote 10.000 eur na pomoc pri liečbe rakoviny. Táto nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť deťom z celého Egypta i z krajín Blízkeho východu a Afriky a je financovaná výhradne z darcovských príspevkov.

TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.